Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters belt donderdag met Frederik Styns

Music Matters belt donderdag met Frederik Styns

Twee weken geleden gingen de strenge maatregelen voor concertorganisaties van kracht. Frederik Styns, de intendant van Symfonieorkest Vlaanderen, kon door die plotse wending op 12 maart niet langskomen. Voor de Muziekpersoonlijkheid van het jaar doen we graag een tweede poging! We vragen hem hoe een orkest in deze tijden creatief met de situatie moet omspringen.

De snelle uitbraak van COVID-19 treft zowat alle sectoren zowel op nationale als internationale schaal. Binnen de culturele sector zien acteurs, theatermakers, kunstenaars, schrijvers, dansers en muzikanten hun agenda leeglopen. Een ware (financiële) kaakslag voor een van de verbindingslagen binnen de maatschappij.

Als de mensen niet naar kunst kunnen komen, dan komt kunst tot bij de mensen thuis, zo bewezen de vele digitale initiatieven uit verschillende kunstdisciplines. Enkele tips hebben we in onderstaand artikel opgesomd.

Frederik legde nieuwe accenten met betrekking tot talentontwikkeling, educatie en outreach: van het SOV Composers' Academy, samenwerking met Conservatorium Gent, de recente oprichting van SOV Young (hun jeugdorkest) tot een samenwerking met Amaj (musiceren voor de allerjongsten). Onder de noemer van het Symfonieorkest Express wist hij bruggen te bouwen met de buitenwereld. Zo gaf een delegatie van het orkest dit jaar een aangrijpend concert in een kinderziekenhuis.
Juryrapport De Klara's 2020

Frederik Styns, de intendant van Symfonieorkest Vlaanderen, is onze Klara Muziekpersoonlijkheid van het jaar. Samen met chef-dirigenten als Jan Latham-Koenig en Kristiina Poska verkende het orkest (internationale) horizonten.