Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters met Koen Kessels en Quatuor Ébène

Music Matters met Koen Kessels en Quatuor Ébène

Een nieuwe week, een nieuwe coronakroniek. Dirigent Koen Kessels is artistiek leider van HERMESensemble en muziekdirecteur van Birmingham Royal Ballet en van Royal Ballet (Royal Opera House). Hij laat ons meekijken in zijn Londense, muzikale wereld.

Het Franse Quatuor Ébène bracht vorige week bij Warner Classics hun complete Beethovencyclus uit. Hun live opnames in Philadelphia, Wenen, Tokyo, São Paulo, Melbourne, Nairobi en in Parijs worden verenigd in die prachtige box Beethoven Around the World. Carnegie Hall vroeg hen in 2014 of ze in 2020 een integrale Beethovencyclus wilde spelen. Een kleine vijf jaar hadden de vier strijkers om de zestien verfijnde strijkkwartetten van Beethoven in te studeren.

Daar komt nog eens de altvioolwissel in 2015 bij. Toen nam Marie Chilemme plaats op de stoel van Adrien Boisseau die aan een solo carrière bouwde. Het project ontkiemde langzaamaan uit tot een grootschalig project. Waar het kwartet live opnames maakte, speelde het in die 6 werelddelen ondertussen meer dan 30 concerten en eind dit jaar verwachten we een documentaire over hun Beethovenodyssee. Olav Grondelaers praat met Gabriel Le Magadure, de tweede violist die net als Pierre Colombet aan de wieg van het kwaret stond.