Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 1 juni

Music Matters op 1 juni

George De Decker presenteert op 1 juni een nieuwe dubbel-cd en hield voor ons een audiodagboek bij. Peter Van Heyghen en Jan De Winne vertellen over de nieuwe cd van Il Gardellino. Catalina Vicens en het metallabel Consouling werken aan een uniek project. Én het wordt een feestelijke uitzending want Frédéric Devreese wordt 90!

Componist George De Decker schreef een aria en dertig variaties naar Bachs Goldbergvariaties. Een hommage aan een iconisch meesterwerk én tegelijk een sleutelopus in zijn eigen parcours. Hij stelt de dubbel-cd ‘WIT IN WIT, Goldberg Variations Revisited’ voor op 1 juni in Mechelen. U kan de release hier live meevolgen vanaf 19u. George is deze week onze tranche de vie.

1/6 Dagboek George De Decker

Het barokensemble Il Gardellino bracht een nieuwe cd uit met daarop het oratorium ‘Adamo ed Eva’ van Mysliveček. Dirigent Peter Van Heyghen en fluitist Jan De Winne komen vertellen over deze eerste cd van het ensemble als voorwaardig orkest. Intussen namen ze ook een video op met fortepianiste Olga Pashchenko als start van een integrale opname van de pianoconcerto’s van Mozart.

1/6 Peter Van Heyghen en Jan De Winne

Componist Frédéric Devreese wordt 90. Reden genoeg voor Brussels Philharmonic en Flagey om deze uitzonderlijke componist te eren met een muzikaal portret. Devreese maakte vooral furore als filmmuziekcomponist, maar zijn oeuvre is veel breder dan dat. Pianist Liebrecht Vanbeckevoort vertelt bij Olav over de beeldende muziek van de meester. In 2006 kreeg hij de Klara Carrièreprijs. Beelden van die uitreiking kan u bovenaan dit artikel bekijken.

1/6 Liebrecht Vanbeckevoort

Tijdens het Pinksterweekend baadt Gent in de barokmuziek van Bach, Telemann en Graupner. Florian Heyerick komt meer vertellen over het Cydonia Barocca Festival, dit jaar met de feestelijke klanken van pauken en trompetten als thema.

1/6 Florian Heyerick

Catalina Vicens mag dan wel een metalverleden hebben, vandaag bespeelt ze op een zeer overtuigende wijze allerlei historische klavieren. In het najaar brengt ze met het metallabel Consouling een dubbel-cd uit met zowel middeleeuwse en hedendaagse muziek als improvisatie. Op 4 juni geeft ze een uniek concert op het Van Eyck-orgel in het Vleeshuis in Antwerpen. Catalina komt langs in de studio samen met Nele Buys van Consouling én ze brengt haar organetto mee. 

1/6 Catalina Vicens en Nele Buys

Het is 10 jaar geleden dat Robrecht Dewitte, bezieler van het MAfestival in Brugge, overleed. In 2004 werd hij door Klara nog uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van de klassieke muziek’. Op 2 juni wordt er een herdenkingsconcert ‘Musica comes Laetitia’ georganiseerd, een orgelconcert om 15u in de Sint Walburgakerk van Brugge. Er worden werken gespeeld van Johann Sebastian Bach en Felix Menselssohn Bartholdy, met Leo Krämer aan het orgel. De toegang is vrij, maar om plaatsen te reserveren meldt u zich aan via alice.dens1@telenet.be.

1/6 Tijdingen Mark Janssens

Music Matters, op zaterdag 1 juni van 14 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app. Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.