Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Musica Divina viert de 20ste verjaardag van de Begijnhoven als UNESCO Werelderfgoed

Musica Divina viert de 20ste verjaardag van de Begijnhoven als UNESCO Werelderfgoed

Van 21 september tot 6 oktober 2018 loopt de 6de editie van Musica Divina, het muziekfestival van Festival van Vlaanderen Kempen in de abdijen, begijnhoven en kerken in de kempen. Op enkele van de vaste festivallocaties viert het festival een bijzondere verjaardag. In 2018 is het twintig jaar geleden dat UNESCO zeventien Vlaamse begijnhoven als Werelderfgoed klasseerde.

Dit feestjaar zal tijdens Musica Divina te horen zijn in de begijnhofkerken van Lier en Hoogstraten, in samenwerking met het Liers Cultuurcentrum, Pro Musica, De Warande en Stad Hoogstraten. Naast topconcerten geniet u ook van een extra rondleiding in het begijnhof van Hoogstraten.

De Vlaamse begijnhoven boden eeuwenlang bescherming aan vrouwen die weliswaar niet de gelofte van armoede hadden afgelegd - zoals kloosterzusters - maar die net als zij religieus in het leven stonden. Op 2 december 1998, te Kyoto (Japan), werden de Vlaamse begijnhoven als ‘globaal fenomeen’ ingeschreven op de lijst van het werelderfgoed en een groep van dertien representatieve en best bewaarde begijnhoven werden nog eens met naam vermeld. Ook de KuLeuven en Erfgoedcel Noorderkempen slaan de handen in elkaar. Met studie- en reflectiedagen, een internationaal congres en colloquium in december 2018 komen topics aan bod zoals het ontstaan van de begijnenbeweging, het beheer van de begijnhoven en het begijnenerfgoed.

Ook bij Klara hadden we het eerder al over die verjaardag van die erkenning van de Vlaamse begijnhoven als Unesco-werelderfgoed. De reizende tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds' brengt hun geschiedenis tot leven en we spraken erover op 25 augustus 2018 in Belmondo met Marc Vervenne, ererector van de KU Leuven. Dat gesprek kan u hieronder herbeluisteren.

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.

Marc Vervenne over de erkenning van de Vlaamse begijnhoven als Unesco-werelderfgoed