Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Musica Divina 2018 - Schaam je niet mens te zijn

Musica Divina 2018 - Schaam je niet mens te zijn

Tussen 21 september en 6 oktober 2018 geniet u van de 6de editie van Musica Divina, het klassiek festival in het hart van de Kempen. Tijdens Klara Live van 21 september kan u rechtstreeks luisteren naar het openingsconcert, in Espresso bezoeken we de 14-jarige Elien die beiaardier van de Abdij van Postel is (inderdaad, u leest het goed), en voor Music Matters interviewt Olav Grondelaers directeur Jelle Dierickx op een bijzondere plek...

Reeds 49 jaar organiseert het Festival van Vlaanderen Kempen concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen. Tijdens deze editie staat de mens centraal, met als motto Schaam je niet mens te zijn. De hemelse klanken worden voortgebracht door bijzondere musici en ensembles zoals Schola Gregoriana Pragensis, Leonardo García Alarcón, Cappella Amsterdam, Susanna Wallumrød, Philippe Pierlot, Romina Lischka en Gunnar Idenstam. Musica Divina introduceert ook een nieuwe concertlocatie in ‘de poort naar de Kempen’: Heist-op-den-Berg. Schaam je niet mens te zijn, zo luidt het festivalmotto in 2018. De zin is ontleend aan het gedicht Romaanse bogen van Tomas Tranströmer, de Zweedse Nobelprijswinnaar voor literatuur. Directeur Jelle Dierickx: “Tomas Tranströmer wist als geen ander dat muziek het medium is dat de innerlijke gewelven laat klinken en dat tot in het oneindige. Hemelse muziek, het adagium van Musica Divina, is alvast één van de meest bijzondere verworvenheden waarop we als mens trots mogen zijn. Tijdens het Abdijenweekend staat de historische figuur van Jezus als mens centraal: in de abdij van Averbode als wezen van vlees en bloed via Buxtehude’s Membra Jesu Nostri en als zoon tijdens concerten in de abdijen van Tongerlo en Postel. In Turnhout wordt de mens van toen en nu muzikaal gespiegeld en in Herentals komt het geheime ingrediënt liefde in het spel. In Heist-op-den-Berg, wordt een ode gebracht aan de vertellende en zingende mens. Ten slotte komt de grenzeloze fantasie van de spelende mens aan bod in Lier en Hoogstraten.”

Musica Divina zorgt bij elke editie voor een uniek samenspel tussen erfgoed en muziek. Nieuwkomer in de reeks van historische concertlocaties is de Sint-Lambertuskerk in Heist-op-den-Berg. Op 30 september opent de Sint-Lambertuskerk haar poorten voor de Noorse Ballades van twee van Noorwegens meest prominente musici, Benedicte Maurseth en Berit Opheim. Musica Divina is een totaalbeleving. Naast hemels klassiek staan er rondleidingen, diverse lezingen en de tweede editie van Poesia Divina op het programma. In 2018 is het tevens twintig jaar geleden dat UNESCO zeventien Vlaamse begijnhoven als Werelderfgoed klasseerde. Dit feestjaar zal tijdens Musica Divina te horen zijn in de begijnhofkerken van Lier en Hoogstraten, in samenwerking met het Liers Cultuurcentrum, Pro Musica, De Warande en de stad Hoogstraten. Naast topconcerten geniet u ook van een extra rondleiding in Hoogstraten.

En ook nog dit meegeven: grafisch vormgever en kunstenares Emilie Lauwers combineerde de artiesten en de elementen van de historische festivallocaties voor de creatie van de campagnebeelden van Musica Divina 2018. Ook de trailer bovenaan is een ontwerp van Emilie Lauwers, met muziek van Benedicte Maurseth (concert Heist-op-den-Berg).

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.