Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het najaar op Klara

Het najaar op Klara

Méér Music Matters en Klara Live, nieuwe Villa d’Este en Fidelio, en The Original Soundtrack terug van weggeweest.

Klara zet het najaar in met een forse uitbreiding van Music Matters. Olav Grondelaers maakt u dan van maandag tot donderdag, tijdens de lunch (12-14u), wegwijs in de actualiteit van de klassieke muziek, world en jazz. Met vooral aandacht dus voor dat straf, jong muzikaal talent van eigen bodem, en voor het waarom muziek er voor hen toe doet! Op vrijdag en zaterdag blijft Klara Serveert uw perfecte soundtrack over de middag, opgediend door Greet Samyn.
Ook Klara Live ziet het groot en is er zes dagen per week. Lut Van der Eycken en Nicole Van Opstal volgen dus nog meer het aanbod van de grote concertzalen uit binnen- en buitenland, en zijn er ook zoveel mogelijk live bij, ook vast op zaterdag. Sylvia Broeckaert neemt de live opera’s voor haar rekening.

Het weekend brengt dan weer twee gloednieuwe programma’s: Villa d’Este en Fidelio.

Villa d’Este

Een wonderlijke plek die muzikale verbeelding tart
Greet Van ’t veld
© VRT
Vincent Verelst

Zaterdagnamiddag komen architectuur en muziek samen in Villa d’Este. Dit uitzonderlijke paleis in Tivoli, nabij Rome, met haar imposante zalen en tuin, vormt het poëtisch decor voor muziek die beklijft omdat er een verhaal aan vast hangt over grote muzikanten, iconische concertzalen, vergeten virtuozen, onsterfelijke én miskende composities... If a place has a soul, it remains forever! Presentator Vincent Verelst: "Klassieke muziek en architectuur zijn twee van mijn grote passies. Villa d’Este in Tivoli ademt deze twee uitingen van cultuur in al haar schoonheid. Je voelt er de geschiedenis, je hoort er letterlijk de inspiratiebronnen van mijn favoriete componist, Franz Liszt. Hij verbleef er enkele keren en componeerde er prachtige werken voor mijn instrument, de piano”. Muzieksamensteller Greet Van ’t veld: “Villa d’Este is een wonderlijke plek die mijn muzikale verbeelding tart. Ik was er deze zomer voor de tweede keer. Het is een uitdaging en een eer voor een muzieksamensteller om hier iets mee te doen.

© Delightfully Italy
Villa d'Este
© VRT
Villa d'Este
© VRT
Sylvia Broeckaert

Fidelio

Met Fidelio kleurt de zondagnamiddag overwegend vocaal. Sylvia Broeckaert neemt u wekelijks mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop, met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk. De zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje aan te prijzen.

Filmmuziek

Op algemeen verzoek is The Original Soundtrack terug van weggeweest, deze keer op zaterdag van 18 tot 20u. Filmjournalisten Robin Broos en Jeroen Struys gaan opnieuw op zoek naar muziek die u terug katapulteert naar de meest onvergetelijke filmmomenten. Elke week kiezen ze een ander thema om te grasduinen in die wondere wereld van de filmmuziek. Flikken, erotiek, het weer... alles kan!
Noteer ook alvast The Original Soundtrack, de beste filmmuziek aller tijden op zondagnamiddag 20 oktober, voor… de beste filmmuziek aller tijden! Na FilmFest Gent en The World Soundtrack Awards neemt Cara Van der Auwera het over, met een muzikaal programma voor bij de zaterdagavond-apéro.

© VRT
OS

Nog verwacht

Op vrijdag 13 september eert Klara Clara Schumann die 200 jaar geleden geboren werd. In oktober en november vieren we 100 jaar Bauhaus en herdenken we de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden. Het laatste weekend van november zitten we met de Klara Top 100 in het Radiohuis in Hasselt. En we sluiten het jaar af met een vijfdaagse rond ‘Wenen’. Oh Vienna!