Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nieuw vanaf 30 juni: The Original Soundtrack met Jeroen Struys & Robin Broos

Nieuw vanaf 30 juni: The Original Soundtrack met Jeroen Struys & Robin Broos

Van de eerste kus tot de laatste dans: filmkenners Jeroen Struys en Robin Broos delen op de radio hun passie voor filmmuziek.

The Original Soundtrack: films die je moet horen

In het dagelijkse leven zijn ze rivalen: Jeroen is filmjournalist bij De Standaard, Robin schrijft bij De Morgen. Maar op Klara sluiten ze deze zomer een pax media om hun gedeelde passie voor filmmuziek te verspreiden. In The Original Soundtrack laten ze muziek horen die u terug katapulteert naar de meest onvergetelijke filmmomenten. Om het henzelf niet té gemakkelijk te maken, zoeken ze elke week naar de mooiste muzikale thema’s binnen een bepaald onderwerp, van de beste tearjerkers tot de meest angstaanjagende tonen om bij te sidderen en te beven.

“Het zou te gemakkelijk zijn om gewoon de mooiste muziek binnen ‘sciencefiction’ of ‘romantische komedie’ te zoeken”, zegt Robin Broos. “Daarom zoeken we elke week naar een goede mix van nummers binnen een breder thema, zoals ‘de eerste kus’, ‘robots’ of, waarom ook niet, ‘Dirty Dancing’. Alles kan, zolang het maar in een film voorkwam. En geen aflevering zonder John Williams, dat spreekt voor zich.”

Tussen al die muziek bladeren ze door de filmgeschiedenis. Want: wanneer werd er voor het eerst gekust in een film? Wat is het dat je van beren leren kan? En welke muziek is ideaal bij een autorit door de nacht? ‘The Original Soundtrack’ belooft veel strijkers en blazers, maar ook synthesizers en, omdat Hitchcock het zo wil, het geluid van opvliegende vogels.

“Rond figuren als Bernard Hermann en Ennio Morricone kun je niet heen”, zegt Jeroen Struys. “Maar we zullen zeker ook meer spelen dan de usual suspects. Zo kan ik het vooral niet laten om over filmmuziek te praten waarvan ik hoop dat iedereen ze minstens één keer in zijn leven hoort, met of zonder beelden. En dan hoop ik dat luisteraars ons ook vertellen wat hun favoriete filmmuziek is, of welke ab-so-lu-te klassieker we over het hoofd hebben gezien. Ik hoop dat dit het begin kan zijn van een mooie vriendschap.”

Vanaf zaterdag 30 juni, 10 weken lang op zaterdag, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Reageren kan via de reageerknop in de Klara-app of via soundtrack@klara.be, maar vermeld dan wel uw favoriete filmmuziek.