Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nobelprijzen Literatuur bekend

Nobelprijzen Literatuur bekend

De wereld hield de adem in ... het zouden niet-Europese vrouwen worden als je de geruchten mocht geloven. Maar de Nobelprijs Literatuur voor 2018 gaat naar de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk, en die van 2019 naar de Oostenrijkse schrijver Peter Handke.

Enkele dagen voor de bekendmaking begon de naam van de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk steeds luider te gonzen. En de geruchten bleken te kloppen. De Poolse schrijfster begon te publiceren na de val van het communisme, en was voor de generatie Polen die toen opgroeide een belangrijke stem. De voorbije jaren timmerde ze ook internationaal aan de weg. In 2018 kreeg ze de Man Booker International Prize voor haar roman 'De rustelozen'. In 2019 verscheen bij uitgeverij De Geus haar magnum opus 'De Jacobsboeken', over de Joodse leider Jacob Frank die zichzelf in de 18de eeuw tot Messias uitriep. Het boek is een meeslepende saga over de teloorgang van het Pools-Litouwse gemenebest, een geschiedenis die bij ons weinig bekend is.

Niemand had het verwacht, maar de Oostenrijker Peter Handke krijgt de Nobelprijs Literatuur 2019.

De Oostenrijkse schrijver Peter Handke heeft er al een lange staat van dienst opzitten. In de jaren '60 liet hij zich opmerken met het stuk 'Publikumsbeschimpfung', waarbij de acteurs het publiek in de zaal uitschelden. Het stuk is ondertussen een ware klassieker geworden. Zijn oeuvre is veelomvattend: naast theater schreef hij ook proza en essays. Hij werkte bovendien mee aan verschillende films van de Duitse regisseur Wim Wenders, waaronder het bekende Der Himmel über Berlin. Peter Handke raakte in opspraak toen hij het na de oorlog in ex-Joegoslavië opnam voor de Servische leider Slobodan Milosevic. Die werd door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag berecht voor oorlogsmisdaden.