Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters rechtstreeks op de 16e editie van OdeGand

Music Matters rechtstreeks op de 16e editie van OdeGand

Op zaterdag 15 september 2018 trok Gent Festival van Vlaanderen het cultuurseizoen op gang met OdeGand. Hét muziekfestival dat Gent, zowel overdag als ’s avonds, op zijn grondvesten deed daveren met 60 in- en outdoorconcerten op meer dan 15 toplocaties. En Klara bracht van 14.00 tot 18.00 uur een rechtstreekse uitzending, gepresenteerd door Olav Grondelaers.

Naast de vaste ingrediënten die van OdeGand een groot succes maken, voegen de organisatoren ook altijd enkele verrassingen toe. Zo blijft de beleving van OdeGand jaar na jaar onvergetelijk!

123-pianobattle

Onder de Stadshal organiseren we iets unieks: kinderen tussen acht en vijftien jaar geven het beste van zichzelf tijdens de spannende 123-pianobattle. ‘Cruisin’ Sioen, pianist John Gevaert en de hippe Klarapresentator Sander De Keere supporteren en kronen één iemand tot 123-pianomeester!

“OdeGand heeft een oor voor jong en aanstormend talent. Met de 123-pianobattle zetten we dat extra in de verf!”, benadrukt Veerle Simoens, organisator van OdeGand. “Kinderen tussen 8 en 15 jaar die piano spelen, krijgen carte blanche onder de Stadshal. Uit iedereen die zich vooraf ingeschreven heeft, selecteren we maximum 20 kids. Ze spelen de vingers van hun lijf met het genre waar ze zelf voor kiezen, of dat nu Mozart of Queen is. Daarnaast geven we ook jonge aanstormende professionals een podium. Zo krijgen de swingende winnaars van Supernova 2018, Scarbo Quartet en Trio O3, hun springplank naar het openluchtpodium op het Sint-Baafsplein. Ook zetten we graag de spotlight op jonge kamermuziekensembles. Trio Vitruvi en Cosmos Quartet van de European Chamber Music Academy verbluffen met legendarisch repertoire van Brahms, Haydn, García-Tomás, Dvorák en vele anderen!”

3 x OdeGandvillage

Voor deze 16e editie drijven we het aantal gratis openluchtconcerten overdag op. Het OdeGand-publiek wordt verwend met een nóg groter openlucht muziekbad. In maar liefst drie OdeGandvillages snuiven ze de sfeer op! Naast het Sint-Baafsplein en de Stadshal leeft de Gras- en Korenlei ook van bij de start op. Deze drie toplocaties bruisen van muziek en zo veel meer!

Muzikale highlights

Tijdens OdeGand stelt iedereen zijn eigen muzikaal programma samen. Om de keuzestress te beperken, geven we enkele highlights uit het aanbod.

Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de sprookjesachtige Peer Gynt Suite in Muziekcentrum De Bijloke. Sopraan Liesbeth Devos en Symfonieorkest Vlaanderen nemen je mee in de mysterieuze wereld van het Noorse personage Peer Gynt. Geïnspireerd door de talrijke kwajongensstreken van deze mythische figuur pende Edvard Grieg een haast filmische partituur neer die wereldbekend is. Sluit je ogen en Peer Gynt komt tot leven!

Een andere klepper is de Argentijnse Luciana Jury in de Groenzaal, een stem die eigenlijk alles wat we kennen ontstijgt. Nu eens intens schurend, dan weer zo helder dat je mond ervan open valt. Slechts één dame op het podium, maar ze voert je mee naar het puntje van je stoel.
 
De Sint-Annakerk gooit zijn deuren open voor iedereen! Je geniet er van de verbindende strijkersklanken van het kamerorkest Polyphony (Israël). De versmelting van vele verschillende stemmen tot een nieuwe eenheid, dat is Polyphony. In een verdeeld land als Israël, is dat ook hun missie: via muziek de Joodse, Christelijke en Arabische tradities met elkaar verbinden.
 
Drie heren die zeker op je line-up moeten staan, zijn die van de Fado Ao Centro uit Coimbra (Portugal). Er is Fado en er is Fado. De Fado de Coimbra is van een heel andere orde dan de meer bekende Fado uit Lissabon. Zelfs wie de taal niet machtig is, begrijpt meteen de emoties van deze tijdloze muziek. In de Concertzaal van de Vooruit blaast João Farinha nieuw leven in de klassieke Fado, met eigen teksten, nieuwe instrumenten en vooral zijn unieke warme stem. 

En nog enkele heren die je móet spotten, zijn de zes zangers-muzikanten van L’Alba (Corsica) in de Capitole. Een unieke blend van pure polyfone zang, mediterrane klanken en een indrukwekkende waaier aan instrumenten. Dat is de toverformule van L’Alba, die het authentieke Corsica alle eer aandoen. Van bij de eerste noten vinden hun betoverende stemmen en eclectische instrumenten de weg naar je hart!

Tot slot geeft Isolde Lasoen extra schwung aan het slotspektakel op de Gras- en Korenlei. Deze powerwoman drumt erop los en versterkt haar band met de strijkers van CASCO Phil. Samen brengen ze pareltjes uit haar album Cartes Postales. De verleidelijke Franse chansons en geniale strijkers pakken iedereen in. Voeg na dit concert nog de 60 jonge van BEvocaL en Toonkunst Rotterdam toe en je voelt het trillen van top tot (in je kleinste) teen!

Volledige line-up

Volosi (PL) | ECMA: Trio Vitruvi (DE) en Cosmos Quartet (SP) | The Voices of South Africa (ZA) | Seldom Sene (NL) | Sonitum Horarium (BE) – installatie: Hans Beckers | Luciana Jury (AR) | Anna Enquist & Ivo Janssen (NL) | SpiriTango (FR) | Fulina (BE) – installatie: STUFF & Imec | Tsubasa Hori & Masayuki Sakamoto (JP) | Fado De Coimbra (PT) | L’Alba (Corsica) | Jan Michiels (BE) | Symfonieorkest Vlaanderen (BE) | Isolde Lasoen (BE) | CASCO Phil (BE) | Toonkunst Rotterdam (NL) | BEvocaL (BE) | Scarbo Quartet (BE) | Trio O3 (BE) | As One (BE) | Muziekboot De Notendop: Reinier Sijpkens (NL) | Refugees for Refugees (wereldwijd) | Aranis (BE)

>> Download hier het volledige programma van OdeGand

OdeGand: concept

OdeGand is een uniek festivalconcept waar iedereen aan zijn trekken komt: zowel de OdeGan(d)ger van het eerste uur als de toevallige passant. Vaar langs de vele cultuurhistorische parels van Gent en lik duimen en vingers af met heerlijke acts. Laat je onderdompelen in tal van verrassende muziekgenres die gaan van wereldmuziek tot puur klassiek. Te voet, met een taxifiets of de bootjes ga je van het ene concert naar het andere. Grenzeloos genieten doe je de hele dag door en zeker ’s avonds, wanneer we de Gras- en Korenlei laten oplichten met een concert op het water en een unieke licht- en vuurwerkshow. Zet je cultuurseizoen knallend in met OdeGand!
Tijdens OdeGand stel je zelf je muzikaal menu samen. Je kan kiezen uit meer dan 60 concerten op toplocaties in de Gentse binnenstad. Naast indoorconcerten geniet je ook van muziek in openlucht. Jij bepaalt het ritme van je dag. Met een programmaboekje stel je zelf je line-up samen!

Timing

OdeGand overdag

13:30 – 18:15 meer dan 60 in- en outdoorconcerten en boottochtjes verspreid over Gent

Slotspektakel (Gras- en Korenlei)

21:00 – 21:50 Isolde Lasoen & band met CASCO Phil
22:10 – 23:15 BEvocaL, Toonkunst Rotterdam & CASCO Phil
23:00 – 23:15 grandioos vuurwerk!

Tickets

1 ticket is geldig voor een OdeGandpas waarmee je toegang hebt tot alle concerten (13:30 - 18:15) en de OdeGandbootjes en taxifietsen (13:00 - 18:00). Op de dag zelf ruil je je ticket in voor een OdeGandpas.

Prijzen €28 | €2 (= 14 jaar) De concerten in openlucht, op het Sint-Baafsplein, onder de Stadshal en op de Gras- en Korenlei, zijn gratis.
Tickets via www.odegand.gent of Tickets Gent: 09 225 01 01
Meer info www.odegand.gent