Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dossier: Die Zauberflöte

Dossier: Die Zauberflöte

Op donderdag 27 september 2018 hebben we rechtstreeks opera uitgezonden op Klara, want u kon dan genieten van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart vanuit De Munt. Het ging om de veelbesproken productie in een regie van Romeo Castelucci. Omwille van rechten mogen we deze uitzending niet herbeluisterbaar aanbieden.

In dit dossier gaat klara.be nog wat dieper in op deze productie, krijgt u extra informatie en duiken we in het archief. Hopelijk toch nuttige informatie, ook als u de uitzending gemist zou hebben.

In deze productie hoort u o.a. Sabine Devielhe als Koningin van de nacht, Sophie Karthäuser als Pamina en Georg Nigl als Papageno. Sylvia Broeckaert is uw gastvrouw, en we dopen Klara Live voor de gelegenheid om tot 'Scala'.

Die Zauberflöte is een van Mozarts beroemdste werken en een van de meest geliefde opera’s uit het repertoire tout court. Generaties toeschouwers blijven gefascineerd door de lotgevallen en melodieën van de Koningin van de Nacht, Papageno en het beproefde paar Tamino en Pamina maar ook door de onuitputtelijke allegorische rijkdom.

Regisseur Romeo Castellucci onttrekt zich bewust aan de narratieve dimensie van het werk om door te dringen tot de ruwe emoties en de filosofische kern ervan. Dirigent Antonello Manacorda brengt Mozarts onsterfelijke muziek tot leven, bijgestaan door een uitstekende cast, met onder meer Sabine Devieilhe, een van de beste Koninginnen van de Nacht van dit moment.

Meesterwerken laten nieuwe betekenissen zien wanneer men er nieuwe vragen aan stelt.
Jean Starobinski

Synopsis

De held Tamino is verliefd op Pamina, de dochter van de Koningin van de Nacht, en wil haar bevrijden nadat ze door Sarastro werd ontvoerd. Sarastro heerst over een genootschap waarin Tamino wordt opgenomen om een aantal proeven af te leggen, waarna hem Pamina’s hand is beloofd. Hij wordt op zijn avontuur vergezeld door de vogelvanger Papageno, die meteen ook zijn toekomstige vrouw, Papagena, leert kennen. Maar manipuleert Sarastro de jongelui niet met zijn beloften? Druisen zijn persoonlijkheidscultus en slavenbezit niet in tegen zijn principes van gelijkheid? En moeten we dan ook niet geloven in de oprechtheid van de Koningin van de Nacht en haar schreeuw over haar verwonde moederschap?

Eerste indrukken Sylvia Broeckaert

Sylvia Broeckaert ging op dinsdag 18 september naar de première en gaf de volgende ochtend haar eerste indrukken tijdens Espresso

Sylvia Broeckaert over die Zauberflöte: haar eerste indrukken

Reportage Olav tijdens de repetities

Olav Grondelaers woonde een repetitie bij van deze productie en liet daar een verslag van horen in de allereerste Music Matters. Maar hij kwam met zoveel materiaal terug dat we u hier op de site een extra lange versie van die montage kunnen aanbieden.

Interview cast Mozart - integraal
Reportage cast Toverfluit kort

Klara Retro: Schoolradio over De Toverfluit

Dertig jaar geleden, in 1988, werd de reeks 'Opera verteld' uitgezonden in het kader van Schoolradio. Dat was een reeks van 9 afleveringen voor het hoger secundair onderwijs met toelichting bij enkele belangrijke opera' s in de muziekgeschiedenis. En in aflevering 4 ging het over De Toverfluit. Dertig jaar geleden is voor klara.be een kleine stap, dus kan u hieronder die aflevering integraal herbeluisteren.

Schoolradio 14/10/1988 - De toverfluit - Wolfgang Amadeus Mozart

Inleiding

Serge Algoet verzorgt de inleiding voor 'Die Zauberflöte' en die kan u hieronder beluisteren.

Onze reporter Gudrun kon met regisseur Romeo Castelucci praten. Hieronder hoort u o.a. waarom hij met het personage De Koningin van de Nacht aan de slag ging, welke link hij heeft gelegd met Brussel en de Brusselaars, waarom hij zichzelf omschrijft als een 'spectateur de cinéma' en wat het belangrijkste bestanddeel van zijn ontbijt is.

Die Zauberflöte - Castellucci over de Koningin van de nacht
Die Zauberflöte - Castellucci over de Brusselaars
Die Zauberflöte - Castellucci als spectateur de cinema
Die Zauberflöte - Castellucci over zijn ontbijt

Biografieën

De Munt biedt via hun website een PDF-document aan met de biografieën. U kan dat document hier downloaden.

Bron: demunt.be en eigen berichtgeving

Lees meer

En we hebben nog meer te bieden op de site. Klik hieronder o.a. door naar een verslag van de generale repetitie en een video met aandacht voor de dramaturgie.