Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Operazangeres Jessye Norman overleden in New York

Operazangeres Jessye Norman overleden in New York

In New York is de Amerikaanse operalegende Jessye Norman overleden. Dat heeft haar familie gemeld. Ze stierf op 74-jarige leeftijd aan de complicaties van een ruggenmergletsel dat ze in 2015 had opgelopen. Een bloedvergiftiging en orgaanfalen werden de zangeres uiteindelijk fataal.
Jessey Norman

"Het is met veel verdriet en droefheid dat we de dood melden van de internationale operaster Jessye Norman", luidt het in een mededeling dat door een woordvoerder van de familie werd verspreid. "Wij zijn erg fier op haar muzikale prestaties en de inspiratie die ze was voor haar publiek van over de hele wereld. We zijn ook trots op haar humanitaire inspanningen om onder meer het probleem van honger en dakloosheid aan te pakken en op vlak van de ontwikkeling van de jeugd en kunst- en cultuureducatie", aldus nog haar familie.

Norman werd op 15 september 1945 geboren in Augusta, in de Amerikaanse deelstaat Georgia. Ze raakte bekend nadat ze zich eind jaren zestig in Europa vestigde. De Amerikaanse sopraan werd in 1999 in de Georgia Music Hall of Fame opgenomen, won in totaal vier Grammy's en ontving in 2006 de Klassieke Edison Oeuvreprijs 2006 als bekroning van haar lange carrière. In 2012 kreeg de operazangeres overigens ook de "We Are Music Award" van het Gent Festival van Vlaanderen. Ze richtte voorts in haar geboortestad de Jessye Norman School of Arts op, die gratis kunstvorming biedt aan begaafde leerlingen van het lager secundair onderwijs die zich geen privélessen kunnen veroorloven.

  • Sylvia Broeckaert gaf tijdens Espresso een eerste reactie. U kan dat in de audioplayer hieronder herbeluisteren.
  • In 1980 bracht Jessye Norman in de Gentse opera het publiek in vervoering. De operadiva was toen op het toppunt van haar klassieke carrière. In 2012 stond ze er opnieuw op het podium tijdens het Festival van Vlaanderen. Een kort sfeerverslag en een interview uit het Journaal van 21 september 2012 kan u bovenaan deze pagina bekijken.

Bron: VRT NWS

Jessey Norman