Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Opus 14-18

Opus 14-18

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trokken ongeveer 65 miljoen jonge mannen naar het front om te gaan vechten. En enkele honderden onder hen waren kunstenaars: schilders, schrijvers, componisten, ... In 'Opus 14-18' stapt Johan Van Cauwenberge in de voetsporen van deze kunstenaars.

Niet alleen kunstenaars die we sowieso aan de oorlog linken, zoals de 'war poets' Wilfred Owen, Siegfried Sassoon of John McRae, maar ook de oorlogservaringen van J.R.R. Tolkien, Buster Keaton of Maurice Ravel komen aan bod.

Hij duikt in hun verhalen, maar trekt ook naar plekken aan de voormalige frontlijn waar die kunstenaars leefden en vochten. Met onder de arm de boeken, de beelden en de muziek, maar ook de brieven en de dagboeken van die getalenteerde frontsoldaten. Hij neemt ook zijn zoon mee: de striptekenaar Conz. Een jonge kunstenaar van nu dus, die 100 jaar geleden onvermijdelijk mee was gemobiliseerd.

Historica Sophie De Schaepdrijver volgt hen in gedachten en schetst het historische kader.

Boek

Het gelijknamige boek met foto’s van Philippe Debeerst en tekst door Johan Van Cauwenberge verscheen bij Lannoo, en is nog steeds verkrijgbaar via de boekenwinkel en de webwinkels. (ISBN: 9789401412247)

Vragen of reacties mag u mailen naar opus14-18@klara.be

Beluister alle afleveringen hieronder of in de Klara-app!