Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Opus 14-18' - Download de volledige reeks

'Opus 14-18' - Download de volledige reeks

Begin 2014 kon u bij Klara luisteren naar 'Opus 14-18'. In die radioreeks bracht Klara op een artistieke manier de Eerste Wereldoorlog terug tot leven. Ongeveer 65 miljoen jonge mannen trokken naar het front om te gaan vechten. En enkele honderden onder hen waren kunstenaars: schilders, schrijvers, componisten, ...

Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd, en daarom hebben we 'Opus 14-18' integraal opnieuw beschikbaar gemaakt als podcast.

Johan Van Cauwenberge stapt in de voetsporen van deze kunstenaars. Niet alleen kunstenaars die we sowieso aan de oorlog linken, zoals de 'war poets' Wilfred Owen, Siegfried Sassoon of John McRae, maar ook de oorlogservaringen van J.R.R. Tolkien, Buster Keaton of Maurice Ravel komen aan bod.

Hij duikt in hun verhalen, maar trekt ook naar plekken aan de voormalige frontlijn waar die kunstenaars leefden en vochten. Met onder de arm de boeken, de beelden en de muziek, maar ook de brieven en de dagboeken van die getalenteerde frontsoldaten. Hij neemt ook zijn zoon mee: de striptekenaar Conz. Een jonge kunstenaar van nu dus, die 100 jaar geleden onvermijdelijk mee was gemobiliseerd.

Historica Sophie De Schaepdrijver volgt hen in gedachten en schetst het historische kader

Boek

Het gelijknamige boek met foto’s van Philippe Debeerst en tekst door Johan Van Cauwenberge verscheen bij Lannoo, en is nog steeds verkrijgbaar via de boekenwinkel en de webwinkels. (ISBN: 9789401412247)

Er is ook een blog met foto's, film- en audiofragmenten én ook de tekeningen die Conz aan het einde van elke aflevering maakt.

Vragen of reacties mag u mailen naar opus14-18@klara.be

Aflevering 1

In deze aflevering trekt Johan Van Cauwenberge naar de voormalige slagvelden van de Somme in Noord-Frankrijk. Hier werd in 1916 één van de grootste veldslagen uit WO I uitgevochten. Veel Britten vochten hier, waaronder J.R.R. Tolkien, Ford Madox Ford, George Butterworth ... Ze komen allemaal aan bod in deze eerste aflevering. 

Aflevering 2

In aflevering 2 trekken Johan en Conz Van Cauwenberge door de Westhoek: onze eigen WO I-achtertuin, bezaaid met kerkhoven en monumenten die de slachtoffers uit de Grote Oorlog herdenken. Hier zaten onder meer kunstenaar en filmmaker Jean Cocteau, componist Paul Hindemith en dichter Francis Ledwidge in het leger. En ze gaan ook op zoek naar de herkomst van het beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’ van John McCrae.

Aflevering 3

In deze aflevering trekken Johan Van Cauwenberge en zijn zoon Conz naar de bossen rond Verdun. In 1916 werd hier één van de grootste veldslagen uit WO I uitgevochten. Voornamelijk Franse soldaten kwamen hier in confrontatie met de Duitsers. Onder hen: componist Maurice Ravel en de schrijvers Alain-Fournier en Maurice Genevoix…

Aflevering 4

In deze aflevering staat België centraal. In de tweede aflevering reden Johan en Conz Van Cauwenberge al rond in de Westhoek, de plek die we nu nog het gemakkelijkst met WO I associëren in België. Maar in feite begon het allemaal in de forten rond Luik en Namen. Daar vielen de Duitsers eerst binnen begin augustus 1914. Daar bewezen de Belgen (nog maar eens) hun dapperheid door weerstand te bieden aan de vijand. Onder hen de kunstenaars Rik Wouters, Constant Permeke en schrijver Ernest Claes…

Aflevering 5

In deze aflevering gaan Johan en Conz Van Cauwenberge na wat het front zoal te bieden had qua amusement: toneel, muziek, zelfs hele bibliotheken werden meegesleurd tot achter de linies… Maar ze gaan ook op stap in de Champagnestreek in Noord-Frankrijk, waar 2 legendarische veldslagen (de eerste en de tweede slag bij de Marne) werden uitgevochten. Kunstenaars op hun weg zijn deze keer: komiek Buster Keaton, actrice Sarah Bernhardt en de dichters Guillaume Apollinaire en Wilfred Owen en vele anderen…

Aflevering 6

In deze laatste aflevering van de 'Opus 14-18'-podcast diepen Johan en Conz Van Cauwenberge de verhalen op van de kunstenaars die de oorlog van aan het thuisfront meemaakten. Sommige zagen zonen, broers, vaders naar de loopgraven vertrekken, anderen zetten zich op hun manier in voor het vaderland. Onder hen: schrijver Rudyard Kipling, componist Claude Debussy en beeldend kunstenares Käthe Kollwitz, …

U kan de podcastreeks 'Opus 14-18' beluisteren via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en RSS. Of u kan de afleveringen ook via de audiospeler hieronder beluisteren of downloaden (via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler)