Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Amerikaanse auteur Philip Roth (85) is overleden

Amerikaanse auteur Philip Roth (85) is overleden

De bekende Amerikaanse schrijver Philip Roth (85) is overleden. Hij won in 1997 met 'Amerikaanse pastorale' de Pulitzer Prize en in 2005 kreeg hij voor 'Het complot tegen Amerika' de Society of American Historians' Award toegekend voor de 'meest bijzondere historische roman over een Amerikaans thema in 2003-2004'. Roth schuwde thema's als Amerikaanse politiek, het jodendom en (mannelijke) lust in zijn oeuvre niet.

Roth wordt een van de grootste (blanke) Amerikaanse schrijvers van onze tijd genoemd, samen met Saul Bellow en John Updike. Hij reeg in zijn carrière de prijzen aan elkaar met onder meer twee maal de National Book Award en de National Book Critics Circle Award. Hij won maar liefst drie keer de PEN/Faulkner Award. In 1997 kreeg hij de prestigieuze Pulitzer Prize voor "Amerikaanse pastorale". In 2001 ontving hij de Franz Kafka Prize in Praag. De Nobelprijs won Roth evenwel nooit.

Autobiografische kenmerken

Bekende werken van Roth zijn de Kepesh-trilogie "De borst" - "Professor in begeerte" - "Een stervend dier", "Portnoy's klacht", "De menselijke smet" en "Het complot tegen Amerika". Zijn boeken spelen zich veelal af in zijn geboortestad Newark en vertellen het verhaal van het Amerikaans joodse leven vanuit zijn alter ego Nathan Zuckerman. Roth schreef over de Amerikaanse politiek, over de complexiteit van zijn joods-Amerikaanse achtergrond en over mannelijke lust. 

Bron: VRT NWS

Frank Albers over Philip Roth