Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Download de 2 Pompidou-podcasts vanuit Venetië

Download de 2 Pompidou-podcasts vanuit Venetië

Woensdag opent de Biennale di Venezia. Dat is de tweejaarlijkse update van de beeldende kunst in de Dogenstad. Naast de Documenta in Kassel (vijfjaarlijks) en Skulpture Münster (om de tien jaar) en los van het feit dat er ondertussen overal ter wereld biënnales plaats vinden, is dit de oudste en de mooiste.

Deze kunsttoeristen zijn volgens Ilja Leonard Pfeijffer (lees Grand Hotel Europa!) ongetwijfeld mee schuldig aan de ecologische ramp die Venetië doet stikken en haar eigen sop verdrinken, maar wie kan de lokroep van La Serenissima nu weerstaan, in de wetenschap dat je er krankzinnig veel kunst kan bekijken?

Pompidou is erbij deze week, in woord en beeld. Op woensdag 8 en donderdag 9 mei 2019. Het Belgisch paviljoen toont namelijk Mondo Cane van Jos De Gruyter en Harald Thys. Curator is de afscheidnemende oprichtster en directrice van La Loge Anne-Claire Schmitz. Twee Vlamingen dus. Terwijl de Walen aan de beurt waren, na Dirk Braeckman twee jaar geleden. Dat zorgde voor enige deining maar gezien het feit dat Thys en De Gruyter al jaren vanuit Brussel opereren, kan taal geen grenzen kennen. Het duo is trouwens niet aan zijn debuut toe in Venetië. Vier jaar geleden zagen we werk van hen in de keuze van Danh Vo in Punto della Dogana.

Bij Pinault dus, die in zijn Palazzo Grassi uitpakt met La Pelle, de beste tentoonstelling ooit van Luc Tuymans. Ook Koen Vanmechelen is weer van de partij, deze keer o.m. als curator van Glasstress. Nog een Belg in Venetië is Kasper Bosmans die werk toont op de tweejaarlijkse tentoonstelling van het Pinchuk Art Center. De enige Belg die werd geselecteerd voor de officiële tentoonstelling van We Will Live in Interesting Times van Hayward Gallery-baas en Biennale-curator Ralph Rugoff is Otobong Nkanga, die onlangs de Ultima Beeldende kunst won.

En: in het performance-gedeelte vinden we Nastio Mosquito terug. Verder kijk ik erg uit naar Laure Prouvost in het Frans paviljoen. Verslag in Pompidou deze week. De gebruiksaanwijzing op slippers (of in botjes, gezien het zal regenen deze week) vind je vanaf 19 juni op klara.be en in het kunstmagazine Hart, waarmee Pompidou dit jaar samenwerkt.

Chantal Pattyn

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - woensdag 8 mei 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Podcast Pompidou - donderdag 9 mei 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Er wordt zoveel slechte kunst gemaakt. Er wordt sowieso té veel kunst gemaakt
Chantal Pattyn

Er waren eens een kunstenaar, een verzamelaar, een curator en een kunstexperte. Nee, dit is geen grap, wel het profiel van de gemiddelde bezoeker tijdens de zogenoemde "professionele dagen", de week voor de officiële opening. Waarom zakt de halve kunstwereld telkens weer af naar Venetië? En - minstens zo belangrijk - wat kunt ú er de komende maanden beleven?

VRT NWS heeft 4 portretten gemaakt:

  • Jonge kunstenaar Kasper Bosmans
  • Laura Herman werkt als curator voor verschillende projecten, Laure Decock en Julie Senden werken als directrice voor een galerie
  • ondernemer Walter Vanhaerents
  • Netmanager van Klara, presentator van het dagelijkse cultuurprogramma 'Pompidou' en kunstliefhebber: Chantal Pattyn

Het portret van Chantal Pattyn kan u bovenaan deze pagina bekijken. De andere portretten kan u vinden op VRT NWS

Portret van Chantal Pattyn in de Biënnaletuin

Netmanager van radiozender Klara, presentator van het dagelijkse cultuurprogramma "Pompidou" en kunstliefhebber: Chantal Pattyn is het bijna aan zichzelf verplicht om elke editie van de Biënnale van Venetië te bezoeken. Dat doet ze al sinds de jaren 90.

Haar persoonlijke top van dit jaar bestaat uit de paviljoenen van België, Ghana en Frankrijk. Dat laatste paviljoen, met werk van kunstenares Laure Prouvost uit Antwerpen, staat in wel meer lijstjes. En dus wil iedereen dat paviljoen gezien hebben, met als gevolg een wachtrij die kan oplopen tot 1 of 2 uur.

"Dit is niet leuk meer", beaamt Chantal Pattyn wanneer we de ontzagwekkende rij aan het Franse paviljoen passeren in de Biënnaletuin. "Elk jaar wordt het drukker, maar je moet hier wel zijn. Er zijn ondertussen al honderden biënnales, maar die van Venetië is de oudste en blijft de belangrijkste."

"Je moet schiften. Er wordt zoveel slechte kunst gemaakt", gaat Pattyn verder. "Er wordt sowieso té veel kunst gemaakt. Maar zelfs als de Biënnale tegenvalt is het hier fijn, want de stad Venetië is zo mooi."