Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Protest tegen Facebook-ban 'te naakte' schilderijen van Vlaamse Meesters

Protest tegen Facebook-ban 'te naakte' schilderijen van Vlaamse Meesters

Op Facebook zie je heel wat verschijnen. Maar als het op naakt aankomt, is de site streng. Té streng, vinden heel wat Vlaamse culturele instellingen. Want ook kunstig naakt komt niet op Facebook. Onlangs nog werden schilderijen van Rubens geweigerd. Toerisme Vlaanderen vindt dat het Facebookbeleid dringend moet veranderen en onderneemt actie. Ondertussen heeft Facebook gereageerd.

Het is niet de eerste keer dat Facebook kunst die naakte figuren afbeeldt probeert te weren. Onlangs gebeurde dat nog bij de Venus van Willendorf, een iconisch vruchtbaarheidsbeeldje van bijna 30.000 jaar oud. Maar ook Vlaamse musea ondervinden momenteel dat sommige eeuwenoude kunstwerken niet door Facebook getollereerd worden. Onlangs werd de "Kruisafneming" van Peter Paul Rubens van Facebook verwijderd. En dat omdat Christus er - op zijn lendendoek na - zonder kleren afgebeeld wordt.

De censuur is een doorn in het oog van Toerisme Vlaanderen. Want met hun "Project Vlaamse Meesters" hopen ze tegen 2020 maar liefst 3 miljoen kunstliefhebbers naar Vlaanderen te lokken. Maar reclame maken voor Rubens, Bruegel of van Eyck blijkt dus erg moeilijk via Facebook. Om het huidige Facebookbeleid aan de kaak te stellen, lanceert Toerisme Vlaanderen vandaag een opmerkelijk campagnefilmpje.

Het filmpje toont op ludieke wijze hoe mensen door veiligheidsagenten uit het Rubenshuis in Antwerpen gezet worden omdat ze naar schilderijen met ontblote lichaamsdelen kijken. Alleen mensen die géén Facebookprofiel hebben, mogen rustig verderkijken.

Open brief aan Zuckerberg

Naast het filmpje vertrekt er ook een open brief naar niemand minder dan Mark Zuckerberg zelf. Verschillende culturele instellingen vragen de Facebookbaas daarin om kunstig naakt niet langer van hun netwerksite te bannen. “De meeste Vlaamse musea hebben die brief nu al ondertekend,” zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Wij zijn nu ook internationaal aan het werven en bijna alle musea die we daarvoor benaderen, springen gretig mee op de kar”.

De censuur die Facebook invoert voor zulke kunstwerken getuigt vooral van weinig kennis
Ben Van Beneden, directeur Rubenshuis

Ook Ben Van Beneden, de directeur van het Rubenshuis, vindt het huidige Facebookbeleid erg ongelukkig: "Het gaat hier om censuur van de grote iconen van de westerse kunst. En dat getuigt vooral van weinig kennis. Want sinds de kunst van de antieken - denk aan de Romeinen of de Egyptenaren - is naakt niet meer weg te denken uit de kunst. Ook tijdens de Renaissance of de Barok niet: die periodes worden gekenmerkt door naakte goden, godinnen en mythische figuren."

Bij Toerisme Vlaanderen benadrukken ze eveneens dat hun bekommernissen niet louter toeristische zijn: "Als we onze westerse kunst niet meer kunnen tonen zoals die is en als we die niet meer kunnen delen met de rest van de wereld, dan is dat bijzonder triest," zegt CEO Peter De Wilde. "Als er geen respect meer is voor de artistieke vrijheid, of voor de manier waarop we de laatste vijf eeuwen zijn omgegaan met het afbeelden van menselijke lichamen, dan is het hoog tijd om aan de alarmbel te trekken." 

Update zondag 22 juli - 20.03

De kritiek van Toerisme Vlaanderen is niet in dovemansoren gevallen, want Facebook laat weten dat het rond de tafel wil gaan zitten om de regels van het sociaalnetwerk te bespreken.

Facebook wil in één adem ook iets rechtzetten. Volgens hen klopt het niet dat naakt in schilderijen of standbeelden in gewone posts verwijderd of gecensureerd worden. "Wie een foto maakt van een paar borsten op een schilderij van Rubens, kan dat perfect doen", laat Facebook weten.

Als de afbeelding te zien is in een advertentie, is dat blijkbaar een andere zaak. Daar zijn de regels strenger. "Voor advertenties is seksueel getinte inhoud, ook artistiek of educatief naakt verboden", luidt een mededeling. Het is dus maar de vraag of Toerisme Vlaanderen iets uit de brand zal kunnen slepen tijdens een gesprek met Facebook.

Bron: VRT NWS