Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Queen of Soul Aretha Franklin overleden

Queen of Soul Aretha Franklin overleden

In Amerika is soullegende Aretha Franklin op 76-jarige leeftijd overleden. De zangeres was al een tijd ernstig ziek. Ze was één van de belangrijkste Amerikaanse zangeressen. Vanaf de jaren 60 werd ze bekend met hits als 'Respect' en 'Think'. In haar carrière won ze maar liefst 18 Grammy Awards.

Aretha Franklin wordt op 25 maart 1942 geboren in Memphis, als dochter van een Baptistische dominee. Ze groeit op in Detroit en in het koor van de kerk van haar vader, de New Bethel Baptist Church, begint Franklin op zeer jonge leeftijd aan haar zangcarrière. 

In 1960 trekt ze, met de steun van haar vader, naar New York. Haar demo komt tot bij John Hammond, die eerder al Billie Holiday heeft ontdekt. Hij zorgt ervoor dat Franklin een contract kan sluiten met Columbia Records. Haar eerste single "Today I sing the blues" wordt in 1960 gelanceerd en een jaar later komt haar debuutalbum "Aretha" uit.

In april 1967 verschijnt Franklins tweede single bij het Atlantic-label. "Respect" is een nummer dat oorspronkelijk opgenomen was door een andere soullegende, Otis Redding. "Respect" wordt ook het lijflied van de Civil Rights Movement. Franklin wordt vaak genoemd als "de stem van de zwarte Amerikanen". Ze neemt zelf nooit actief deel aan demonstraties, maar haar vader is goed bevriend met Martin Luther King en zij gebruikt haar stem en faam om volk te lokken.

In 1968 wint ze twee Grammy Awards voor "Respect". Het succes zet zich voort. Ook "Think", een feministisch nummer, scheert hoge toppen en scoort in verschillende hitlijsten. Franklin wordt de tweede zwarte beroemdheid, na Martin Luther King, die op de cover van Time-magazine staat.

Voor haar hele carrière krijgt ze een aantal mooie awards. Naast de vele Grammy's voor beste r&b-zangeres, ontvangt ze in 1991 een Grammy Legend Award en in 1994 een Lifetime Achievement Award. In 1997 krijgt ze als eerste vrouw een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. Twee jaar later ontvangt ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts.

In december 2010 wordt bekend dat er bij de zangeres alvleesklierkanker is vastgesteld. Na veel gespeculeer van de pers, laat de zangeres weten dat ze de ziekte heeft overwonnen. Ze wil zich terug volledig concentreren op haar carrière. Dat bewijst ze door in 2011 het album "A woman falling out of love" uit te brengen.

In 2017 kondigt de zangeres haar pensioen aan, nadat ze nog een laatste album "A brand new me" had uitgebracht samen met The royal philharmonic orchestra. Wel kondigt ze nog een kleine reeks afscheidsconcerten aan, al moet ze die later grotendeels annuleren door gezondheidsproblemen.

Deze week werd bekend dat haar gezondheidstoestand erg verslechterd was. Haar familie riep om om voor haar te bidden en op sociale media lieten veel artiesten weten dat ze in gedachten bij de La Franklin waren.

(Bron: VRT NWS)