Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rechtstreeks vanuit De Munt: 'Die Zauberflöte' en nog veel meer topmomenten in Klara Live

Rechtstreeks vanuit De Munt: 'Die Zauberflöte' en nog veel meer topmomenten in Klara Live

Met Die Zauberflöte vanuit De Munt en een feestelijke avond in het concertgebouw Brugge krijgt u in de week van 24 september 2018 twee rechtstreekse concerten in Klara Live. Voeg daarbij het hemelse openingsconcert van het Festival van Vlaanderen van Gent, opgenomen vorige week, publiekslieveling Frank Braley en prachtige kamermuziek met het strijkkwartet Arod, en uw muzikale week kan niet meer stuk.

Maandag 24 september 

Concert met pianist Frank Braley en het Belgian National Orchestra o.l.v. Eivind Aadland. Frank Braley, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1991, is de blikvanger in het door blues en jazz geïnspireerde pianoconcerto in G van Ravel. Verder hoort u een orkestrale staalkaart van de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw, met o.m. de symfonische suite Printemps van Claude Debussy en het symfonisch gedicht Tod und Verklärung van Richard Strauss.

Dinsdag 25 september

Het Franse strijkkwartet Arod is nog jong maar reist nu al de wereld rond. Hun debuut-cd kwam net een jaar geleden uit, en die wijdden ze aan Felix Mendelssohn-Bartholdy. Van hem horen we vanavond zijn tweede strijkkwartet. Nieuw op hun programma en een echte ontdekking is het prachtige stuk van Benjamin Attahir, geboren in Toulouse maar met wortels in het Oosten. Openen doen ze met Mozarts strijkkwartet nr 15 in d. Een prachtig concert, aangeboden door EBU, vanuit de Oji Hall in Tokyo.

Woensdag 26 september

Het Minnesota Orchestra onder leiding van Osmo Vänskä was te gast op de BBC Proms voor een concert met geweldige Amerikaanse klassiekers: de exuberante ouverture tot Candide van Leonard Bernstein, het pianoconcerto van George Gershwin met solist Inon Barnatan, en de tweede symfonie van Charles Ives. De componist schreef deze symfonie toen hij in de twintig was, maar pas in 1951 werd ze gecreëerd onder leiding van Leonard Bernstein. In deze symfonie wilde Ives de Europese romantische traditie combineren met de Amerikaanse melodieën en traditionals, op de hem geheel eigen wijze.

Donderdag 27 september

Vandaag zenden we rechtstreeks opera uit op Klara, want u kan genieten van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart vanuit De Munt. Het gaat om de veelbesproken productie in een regie van Romeo Castelucci. U hoort o.a. Sabine Devielhe als Koningin van de nacht, Sophie Karthäuser als Pamina en Georg Nigl als Papageno. Sylvia Broeckaert is uw gastvrouw, en we dopen Klara Live voor de gelegenheid om tot 'Scala'.

In de audiospelers hieronder kan u de eerste indrukken van Sylvia Broeckaert herbeluisteren. Zij vertelde die tijdens Espresso op woensdagochtend. En Olav heeft voor 'Music Matters' een reportage gemaakt tijdens de voorbereidingen. En de integrale versie van die repiortage, kan u hier ook herbeluisteren. En bovenaan kan u dan nog een reportage bekijken van onze collega's van Het Journaal.

Sylvia Broeckaert over die Zauberflöte: haar eerste indrukken
Interview cast Mozart - integraal

Vrijdag 28 september

Vorige week opende het Festival van Vlaanderen Gent met een van de "grootste" werken uit de muziekgeschiedenis: de h-moll Messe van Johann Sebastian Bach. Het is voor iedere zanger, solist of korist, een van de meest inspirerende stukken muziek tot op vandaag. Ton Koopman is een van de pioniers van de oude muziekrevival. Zijn uitvoeringen zijn telkens opnieuw een muzikaal feest. Op 17 september "dirigeerde" Ton Koopman vanachter zijn orgel dit werk in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Klara zat op de eerste rij en luisterde geboeid naar het Amsterdam Baroque Orchestra en Martha Bosch, sopraan, Maarten Engeltjes, countertenor, Tilman Lichdi, tenor en Klaus Mertens, bas. Helemaal onderaan dit artikel kan u doorklikken naar een uitgebreider bericht over deze uitzending met o.a. een video als voorsmaakje. En in de audiospeler hier vlak onder, kan u luisteren naar een interview met Ton Koopman.

Interview met Ton Koopman

Zaterdag 29 september

Vanavond neemt Klara Live u mee naar het Concertgebouw Brugge voor een concert met muziek van Haydn en Beethoven door het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet. Op het programma staat Beethovens eerste pianoconcerto, waarmee de componist zijn entree maakte in Wenen. Vanavond zit niet Beethoven, maar pianist Martin Helmchen aan de piano. Hij inaugureert hiermee de gloednieuwe grote Steinway van het Concertgebouw. Na de pauze staat Haydns Schöpfungsmesse op het programma. Het is een virtuoos en uitbundig werk voor solisten, koor en orkest, dat Haydn schreef in 1801.

Klara Live, van maandag 24 tot en met zaterdag 29 september 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Op donderdag start de uitzending van Klara Live / Scala - Die Zauberflöte al om 19.30 uur, en loopt door tot 23.00 uur. (deze uitzending mogen we wegens rechten niet herbeluisterbaar aanbieden)
Op zaterdag starten we om 20.00 uur, en houden we u gezelschap tot middernacht.