Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Scala zaterdag 15 december: Uit een dodenhuis van Leos Janacek

Scala zaterdag 15 december: Uit een dodenhuis van Leos Janacek

In een recente productie van de Munt met een sterke Slavisch-Britse cast en gedirigeerd door Michael Boder, specialist in het twintigste-eeuwse repertoire. De laatste opera van Janacek is een wonderlijke partituur: heel modern met extreme sonoriteiten maar ook met prachtige lyrische momenten. Deze uitvoering is gebaseerd op de nieuwe kritische heruitgave van de oerversie van deze opera door Charles mackerras en John Tyrell.

Het oorspronkelijke verhaal speelt zich af in een Siberisch strafkamp want Janacek baseerde zijn laatste opera op het boek van Dostojevski: Aantekeningen uit het dodenhuis uit 1862. Dostojevski beschreef in het boek zijn eigen ervaringen als politieke gevangene in zo’n strafkamp. Janacek die een sterke band had met de russische literatuur schreef zelf het libretto, nam de episodische structuur van het boek over maar verminderde het aantal personages drastisch. De opera heeft geen duidelijke verhaallijn maar focust in elk van de drie bedrijven op de voorgeschiedenis van enkele gevangenen die hun getuigenissen delen met de anderen.

Scala met 'Uit een dodenhuis van Leos Janacek', op zaterdag 15 december 2018, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.

Sylvia Broeckaert over Uit een Dodenhuis