Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Supernova 2020: de 8 halvefinalisten

Supernova 2020: de 8 halvefinalisten

Voor het zevende jaar op rij gaan een tiental Belgische organisaties uit de wereld van de klassieke muziek op zoek naar jonge, veelbelovende kamermuziekensembles: de Supernova’s van 2020! De inschrijvingen zijn afgelopen en er werden nu acht kamermuziekensembles geselecteerd voor de halve finale die op maandag 9 december 2019 plaatsvindt in de Toots-studio van de VRT. Vier kamermuziekensembles zullen doorstoten naar de finale op zondag 2 februari 2020.

Ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld selecteren jaarlijks twee Belgische kamermuziekensembles. SUPERNOVA is een een aanmoedigingsprijs die jonge artiesten naamsbekendheid en speelkansen schenkt: een visitekaartje aan het begin van een beloftevolle carrière. De twee gelauwerde Supernova’s winnen een concerttournee doorheen België. Het eerste concert van deze tournee vindt plaats in BOZAR in de context van Klarafestival 2020. Daarnaast krijgen Supernova’s ook media-aandacht van zowel Klara als Musiq’3 en begeleiding in hun verdere professionele carrière.

Ensembles konden zich op de website van Supernova inschrijven tot en met donderdag 31 oktober 2019. Op basis van de ingezonden geluids- en/of videofragmenten werden acht kamermuziekensembles geselecteerd voor de halve finale die op maandag 9 december 2019 plaatsvindt in de Toots-studio van de VRT (Brussel).

Dit zijn de 8 kamermuziekensembles in alfabetische volgorde:

  • Desguin Kwartet (Wolfram Van Mechelen, Ludovic Bataillie, Rhea Vanhellemont, Pieter-Jan De Smet)
  • Duo Brambilla – Troullos (Mavroudes Troullos, Roberta Brambilla)
  • Duo Eidos (Géraldine Clément, Thomas Waelbroeck)
  • Duo Mammarella-Mantovani (Marco Mantovani, Emanuele Mammarella)
  • Pianoduo Mimese (Hiu-Man Chan, Tim Mulleman)
  • RADAMÉS (Johan Vrijsen, Siebe Chau)
  • Trio Aries (Alice Van Leuven, Paul Heyman, Wouter Valvekens)
  • Triotique (Frauke Elsen, Elke Elsen, Margot Welleman)

Vier kamermuziekensembles zullen doorstoten naar de finale op zondag 2 februari 2020, eveneens in Brussel (locatie n.t.b.). Op de finale worden uit de vier finalisten de twee Supernova’s geselecteerd en wordt er daarnaast ook een publieksprijs van €1000,00 uitgereikt.

Supernova is een initiatief van: Klarafestival, Klara, Musiq’3, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem, CC Westrand Dilbeek, Kunstenpunt, Beeldenstorm Anderlecht

Sterrenkijkers van het project zijn: CC De Ster Willebroek, CC Hasselt, Gent Festival van Vlaanderen, Klassiek in de Noordrand, GC De Wildeman Herent, 30CC Leuven, Pamele Classic Oudenaarde

Winnaars van de vorige edities zijn:
Duo Vermeulen Verpoest, Urban Piano Quartet (2019);
Trio O3, Scarbo (2018);
Duo Levy-Idmtal, Ensemble’Arenski (2017);
St. George Quintet, Roffa Tango Trio, Tmesis Quintet (2016);
Mosa Trio, O’Brass, Zerkalo Quartet (2015);
Kugoni Trio, CeDeL Saxophone Quartet, Four Aces Guitar Quartet (2014)

www.supernovaclassic.be