Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Violist Vadim Repin en België: wederzijdse liefde

Violist Vadim Repin en België: wederzijdse liefde

Violist Vadim Repin won 30 jaar geleden met brio de Koningin Elisabethwedstrijd met zijn uitvoering van Tsjaikovski’s vioolconcerto. Op vrijdag 13 september speelt hij met het Belgian National Orchestra het tweede vioolconcerto van Sergej Prokofjev. Tijdens de pauze komt Vadim Repin naar de Klaraloge van Lut Van der Eycken voor een gesprek.


Zeventien was hij, en hij kwam uit Siberië, waar hij opgeleid werd door de sindsdien mythische leraar Zakhar Bron. Repin speelde op de eerste finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd 1989, en had zich de avond voordien laten meeslepen in een nachtelijk pingpongspel in de Muziekkapel. Net toen hij een middagdutje deed, belde de chauffeur van de wedstrijd hem wakker. ‘Ik had gewoon geen tijd om zenuwachtig te worden’, lachte Repin later in een interview. Zijn onwaarschijnlijk knappe vioolspel sloeg iedereen met verstomming, en zijn Eerste Prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd was het begin van een grote internationale carrière.
Om aanhoudende visumproblemen bij concertreizen te vermijden, werd hij op aanraden van zijn latere mentor Yehudi Menuhin en met voorspraak van Koningin Fabiola zelf Belg. Tot op vandaag blijft hij een hechte band met zijn tweede land behouden en staat hij regelmatig op de grote Belgische podia. Ook brengt hij in Brussel nog vaak een bezoek aan zigeunervirtuoos Roby Lakatos, voor wie hij een enorme bewondering heeft.
Op het openingsconcert van het nieuwe seizoen van het Nationaal Orkest speelt Vadim Repin het tweede vioolconcerto van Sergej Prokofjev. Voor en na het concerto hoort u respectievelijk Solo nr. 1 voor orkest van Pascal Dusapin en de zevende symfonie van Ludwig van Beethoven.

Beluister het openingsconcert van het Belgian National Orchestra op vrijdag 13 september in Klara Live, rechtstreeks vanuit de Henry Le Boeufzaal van het PSK in Brussel op Klara, Klara.be of de Klara-app.

 

Bekijk hierboven het interview van Vadim Repin uit 2012 n.a.v. 75 jaar Koningin Elisabethwedstrijd (canvas).

 

© Gela Megrelidze
foto van Vadim Repin zittend in een concertzaal