Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Volg rechtstreeks de start van het Klarafestival editie 2019

Volg rechtstreeks de start van het Klarafestival editie 2019

Ook in de week van 11 maart mag u in Klara Live concerten verwachten met topmusici uit binnen- en buitenland. En vanaf donderdag volgen we uiteraard het Klarafestival op de voet.

Maandag 11 maart

Dirigent René Jacobs samen met het Helsinki Baroque Orchestra te gast in zijn geboortestad Gent: ze brengen een selectie uit Dido en Aeneas van Joseph Martin Kraus, die ook wel de “Zweedse Mozart” genoemd wordt, en de 1ste symfonie van Ludwig Van Beethoven. Centraal in het programma staan enkele concertaria’s van Mozart en Beethoven, met als solist de altijd fijnzinnige Sophie Karthäuser.
De opname werd door Klara gemaakt op 17 mei 2017 in de Bijloke.

Dinsdag 12 maart

Vanavond volgen we twee jonge en zeer begaafde Franse muzikanten het podium op van het Musikverein in Wenen. Cellist Edgar Moreau en pianist David Kadouch spelen er enkele klassiekers uit het cellorepertoire - de Sonates van César Franck en Francis Poulenc - aangevuld met een sonate van de totaal vergeten Franse componiste Rita Strohl. Ze was tijdgenote van Debussy, en deze 'Grande sonate dramatique Titus et Bérénice' volgt de structuur van Racines toneelstuk 'Bérénice'. Muziek vol verbeelding, poëzie en bravoure.
Een opname van najaar 2018.

Woensdag 13 maart

Wat is er nog uitdagender dan een strijkkwartet? Een kwintet, sextet en octet! Het jonge Duitse Armida Quartett en het dynamische Franse Quatuor Modigliani treden graag buiten de geijkte paden. Ze besloten samen een programma te brengen met absolute meesterwerken uit de kamermuziek van Mozart, Brahms en Mendelssohn. Mozart koos voor zijn strijkkwintet in g voor een extra altviool, wat meer rijkdom en warmte in de binnenstemmen oplevert. Johannes Brahms’ eerste strijksextet is met zijn lyrische karakter en aanstekelijke dansritmes een van zijn meeste geliefde werken. Nóg symfonischer wordt het met het stralende octet van Mendelssohn.
Dit concert werd opgenomen in deSingel op 23 mei 2018.

Donderdag 14 maart

Vanavond start het Klarafestival met het Chamber Orchestra of Europe o.l.v. maestro David Afkham, met pianist Pierre-Laurent Aimard, het Collegium Vocale Gent en een solistenkwartet. Op het programma staan Zwei Episoden aus Lenaus Faust van Franz Liszt, het vijftiende pianoconcerto van Mozart en de wereldlijke cantate Die erste Walpurgisnacht van Felix Mendelssohn. Thema van het festival dit jaar is 'Libera me'. Het is geïnspireerd door de legende van Faust, die zijn ziel en lichaam verkoopt aan de duivel voor liederlijk genot, maar uiteindelijk smeekt om bevrijding.
Lut Van der Eycken is vanaf 19.00 u uw gastvrouw. Gast van de avond is schrijver, essayist en Goethespecialist Geert van Istendael.

Vrijdag 15 maart

Mystica, schrijfster, filosofe, componiste… De 12de-eeuwse Hildegard von Bingen was het allemaal. Haar gaven stelde ze ten dienste van haar onwankelbare christelijke geloof, dat ze muzikaal kanaliseerde in Ordo Virtutum, een moraliteitsspel, zeg maar muziektheater avant la lettre. Op het toneel verschijnen onder meer zestien Deugden en de Duivel (Diabolo), die vechten om de menselijke Ziel. In 82 liederen in rijmvorm schetst von Bingen de strijd tussen goed en kwaad: de Duivel verleidt de Ziel om toe te geven aan wereldlijke geneugtes. Rechtstreeks vanuit Bozar hoort u ensemble Tiburtina onder leiding van Barbora Kabatkova. Nicole Van Opstal is uw gastvrouw.

Zaterdag 16 maart

Vanavond beleeft u rechtstreeks vanop het Klarafestival de marathon van het Franse Quatuor Tana. De vier musici maken een intense trip door de meesterwerken voor strijkkwartet, van Debussy tot Sjostakovitsj en Boesmans en van Ligeti tot de Belgische première van het tweede kwartet van Adámek. Ze besluiten de avond met het Vierde strijkkwartet van Béla Bartok. En dat is al een mijlpaal op zich. Het Quatuor Tana, opgericht in 2004, verkent voortdurend nieuwe klankwerelden, maar altijd met groot respect en kennis van het rijke verleden van het genre. U hoort rechtstreeks vanuit Bozar het tweede en derde concert uit deze marathon, die zowel muzikaal als fysiek een uitdaging van formaat is.

Klara Live, van maandag 11 tot en met woensdag 13 maart 2019, telkens van 20 tot 22 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op donderdag 14 maart 2019, rechtstreeks vanuit Bozar, met het Chamber Orchestra of Europe o.l.v. maestro David Afkham, met pianist Pierre-Laurent Aimard, het Collegium Vocale Gent en een solistenkwartet, van 19.00 tot 22.15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op vrijdag 15 maart 2019, rechtstreeks vanuit Bozar, met het ensemble Tiburtina onder leiding van Barbora Kabatkova, van 19.00 tot 22.15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live - Klarafestival, op zaterdag 16 maart 2019, rechtstreeks vanuit Bozar, met het tweede en derde concert uit de marathon van het Franse Quatuor Tana, van 19.00 tot 10 over middernacht via Klara, klara.be en de Klara-app.