Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wat hoort u in Klara Live tijdens de herfstvakantie?

Wat hoort u in Klara Live tijdens de herfstvakantie?

In de week van 29 oktober 2018 hoort u o.a. muziek van Schubert, Messiaen en Glass. Klara Live blikt terug op twee bijzondere concerten van het Festival 20/21. Klara is er ook bij voor een rechtstreekse uitzending van de opera Einstein on the Beach van Philip Glass.

Maandag 29 oktober

Het Duitse Salagon Quartett staat bekend om zijn transparante en kleurrijke manier van spelen. De warme klank van het strijkkwartet is allicht te wijten aan het gebruik van historische instrumenten (met darmsnaren en originele strijkstokken). Het ensemble werd opgericht in 2004 door onder meer eerste violiste Christine Busch en celliste Gesine Queyras. De vier leden van het ensemble zijn niet enkel kamermusicus, maar ze spelen ook in gerenommeerde kamerorkesten en ensembles die gespecialiseerd zijn in historische uitvoeringspraktijk. Op 4 november 2017 waren ze te gast in de kamermuziekzaal van het Brugse Concertgebouw voor een intiem concert met werk van Schubert en Dvorak.

Dinsdag 30 oktober

Op 12 september dit jaar opende de Concert Hall in Oslo het seizoen 2018-2019. Dit openingsconcert begon met Stephen Hough aan de piano in Beethovens keizersconcerto, het vijfde pianoconcerto dat Beethoven opdroeg aan aartshertog Rudolf van Oostenrijk. Na de heerlijke, aangrijpende melodieën van Sheherazade in een kleurrijke orkestratie van Nikolaj Rimski-Korsakov, werd de Noorse luisteraar nog getrakteerd op een ‘Canticle of he sun’ (Solgangen) van de Noorse componist Herman Vogt met het Oslo Philharmonic o.l.v. Vasily Petrenko. Een EBU-concert dat Klara Live u graag aanbiedt.

Woensdag 31 oktober

Vanavond in Klara Live hoort u een bijzonder concert vanop het Festival 20/21 in Leuven, met de wereldcreatie van Eine schöne Müllerin van Daan Janssens. Want speciaal voor het Spectra Ensemble maakte Daan Janssens een eigen reflectie op de liedcyclus "Die schöne Müllerin" van Franz Schubert. Waar hij Schuberts werk in het begin behoedzaam bijkleurt met behulp van enkele strijkers, fluit, klarinet, hoorn, accordeon en slagwerk, laat hij langzaam maar zeker meer Janssens toe met op de koop toe fragmenten uit 'Het boek der rusteloosheid' van Fernando Pessoa die naadloos aansluiten bij Müllers Schöne Müllerin. De Duitse bariton Thomas Bauer volgt moeiteloos het spoor van de hunkerende jongeman, begeleid door het Spectra Ensemble onder leiding van Filip Rathé.

Donderdag 1 november

Op 1 november is Klara Live gewijd aan de heropstanding volgens de Franse componist Olivier Messiaen, die centraal stond op het slotconcert van Festival 20/21, op 25 oktober jl.
Met Éclairs sur l’Au-Delà en Et exspecto resurrectionem mortuorum baant de diepgelovige Messiaen zich een imposante weg naar het hiernamaals. Hij doet beroep op een indrukwekkend ensemble van meer dan veertig musici, met uitsluitend blazers en slagwerkers. Een bijzonder uitgebreid ensemble van I SOLISTI staat onder leiding van Robin Engelen.

Vrijdag 2 november

Vandaag neemt Klara Live u vanaf 18.00 uur mee naar het Concertgebouw Brugge voor een rechtstreekse uitzending van de opera Einstein on the Beach van de Amerikaanse componist Philip Glass. Het is een buitenkans om dit iconische werk uit 1975-1976 te horen. Met Einstein on the Beach maakten Philip Glass en regisseur Robert Wilson een radicale breuk met de traditionele opera, zowel qua verhaallijn, orkest als muziek. Alfred Einstein is de centrale figuur in deze opera, die concertant wordt uitgevoerd. Een indrukwekkende cast met popzangeres Suzanne Vega, de Nederlandse kunstenares Germaine Kruip, Collegium Vocale Gent en Ictus ontrafelen dit iconische werk.

Na het succesvolle eerste seizoen van 'Iedereen Klassiek' op YouTube, is Klara gestart met een tweede reeks minidocumentaires over klassieke muziek. In 10 nieuwe afleveringen én een nieuw decor vertelt Klara-presentator Sander De Keere opnieuw over geniale componisten, inspirerende stukken en straffe verhalen uit de klassieke muziek. En in deze derde aflevering gaat het over Einstein on the Beach van Philip Glass. 
Bekijk deze aflevering hierboven. En klik hier om alle andere afleveringen te bekijken op het YouTube-kanaal 'Iedereen Klassiek'.

Klara Live, van maandag 29 tot en met donderdag 1 november 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Op vrijdag 2 november starten we al om 18.00 uur, en gaan we door tot 23.00 uur.