Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Woodstock: aflevering 4: Monterey - Woodstock - Isle of Wight

Woodstock: aflevering 4: Monterey - Woodstock - Isle of Wight

Gebaseerd op het boek ‘De Jaren Zestig’ maakt Lies Steppe vier uitzendingen met auteur Geert Buelens rondom de muziek die een cruciale rol speelde in de revolutionaire jaren zestig. Beleef deze bijzondere rondreis vertrekkende vanuit Newport, via België en Afrika om te eindigen op het legendarische Woodstock festival.

Donderdag 20 juni: aflevering 4: 'Monterey - Woodstock - Isle of Wight'

De meerdaagse popfestivals zoals we die vandaag kennen, ontstonden in de tweede helft van de jaren zestig. Woodstock is het meest legendarisch - dankzij de gelijknamige Oscarwinnende concertfilm uit 1970, want in 1969 viel de naam van die plek niet vaak. Zowel omwonenden als journalisten spraken hun verwondering uit over de vredige sfeer waarin die honderdduizenden bezoekers de stortbuien, modder en ander ongemak hadden doorstaan; over de muziek ging het zelden. Organisatorisch en misschien zelfs muzikaal was het eerste evenement van dit type - Monterey International Pop Festival in 1967 - misschien wel superieur: opgezet door muzikanten (geleid door The Mama's and the Papa's), met artiesten die de beste hotels en geluidsinstallatie kregen maar wel geacht werden gratis op te treden en met een hippiepubliek dat zowaar instemde toen Ravi Shankar vroeg tijdens zijn optreden niet te roken. Maar lang niet altijd ging het er zo vredevol aan toe. In Altamont werd enkele maanden na Woodstock tijdens een Rolling Stones-concert een man doodgestoken; op Isle of Wight besloten fans de volgende zomer dat muziek gratis hoorde te zijn, waarna ze het hek sloopten. De zorgeloze festivaljaren waren voorbij.

Extra

Meer lezen:

Joan Baez, And a Voice to Sing With: A Memoir. New York: Summit Books, 1987.
Joe Boyd, White Bicycles: Making Music in the 1960s. Londen: Serpent’s Tail, 2006.
Peter Doggett, There’s a Riot Going on: Revolutionaries, Rock Stars and the Rise and Fall of ’60s Counter-Culture. Edinburgh: Canongate, 2007.
Joel Makower, Woodstock. The Oral History. Albany, New York: State University of New York Press, 2009.

Meer luisteren:

4cd-box Monterey International Pop Festival. Union Square Music, 2013.
6 cd-box Woodstock 40 Years On: Back To Yasgur's Farm. Rhino Records, 2009.
Het optreden van Bob Dylan at Isle of Wight 1969 is te vinden op de luxe-editie The Bootleg Series Vol. 10: Another Self Portrait (1969–1971)
Leonard Cohen, Live at the Isle of Wight 1970.
Later deze zomer verschijnt bij Rhino een 38-delige box met alle geluidsfragmenten die vandaag nog teruggevonden konden worden. Voor het eerst zal nu ook de volledige live-set van The Band officieel worden uitgebracht.

Meer kijken:

D.A. Pennebaker, The Complete Monterey Pop Festival. Criterion Collection, 2002.
Michael Wadleigh, Woodstock (1970/Director's Cut, 1994).
Hoe Amerikaanse nieuwsprogramma's in 1969 over Woodstock berichtten:
• CBS heeft het, geografisch correct, over “White Lake” (zie videospeler bovenaan deze pagina)
• De zwarte reporter van NBC bericht vanuit “Upstate, New York” (zie hieronder)
• ABC situeert het festival in de buurt van Monticello (zie hieronder)
Murray Lerner draaide over de 1970-editie van Isle of Wight de documentaire Message to Love: The Isle of Wight Festival, 1995.
Op basis hiervan maakte Lerner nog een hele reeks documentaires over de optredens van The Who, Jimi Hendrix, Jethro Tull, Miles Davis, Emerson, Lake & Palmer, The Moody Blues, Leonard Cohen, The Doors en Joni Mitchell op Isle of Wight 1970.
En, tot slot, een Hollywoodfilm over Woodstock: Ang Lee, Taking Woodstock, 2009.

Voor wie zich afvraagt wat er in 1969, het jaar van Woodstock, op andere Amerikaanse festivals te beleven viel, klik hier voor een handig overzicht vol hyperlinks

 

Woodstock - aflevering 4: Woodstock - Isle of Wight - Donderdag 20 juni 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden