Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Zefiro Torna: Sonore Schets I / Augustinus in extase

Zefiro Torna: Sonore Schets I / Augustinus in extase

Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de Sint-Augustinuskerk en de barokfestiviteiten in AMUZ en Antwerpen ontwikkelt Zefiro Torna met geluidskunstenaar Bram Bosteels Sonore Schets I / Augustinus in extase, een soundscape voor AMUZ. Bosteels ontwikkelt een klankenwereld waaruit een muziekstuk ontluikt. Jurgen De Bruyn van Zefiro Torna komt hierover vertellen tijdens het eerste deel van Klara Live - Laus Polyphoniae

Zefiro Torna selecteerde hiervoor een specifieke compositiebundel: Paradisus sacris cantionibus consitus van Peter Philips. Deze muziek werd voor het eerst gedrukt bij Phalesius in Antwerpen in 1628, het jaar van de inhuldiging van de altaarstukken in de Sint-Augustinuskerk. Philips’ motet O si quando videbo gaudium sluit inhoudelijk aan bij de geschriften en ideeën van patroonheilige en kerkvader Augustinus, toepasselijker kan dus bijna niet. Zefiro Torna’s uitvoering ervan, met onder anderen sopraan Annelies Van Gramberen en teorbespeler Jurgen De bruyn wordt door Bram Bosteels met zijn soundscape gesmeed tot Sonore Schets I / Augustinus in extase, die het oor doet afstemmen op de vervlogen klanken van het verleden. Geluid als presente afwezigheid, te beluisteren tijdens uw bezoek aan de Sint-Augustinuskerk, nu AMUZ.

Klara Live - Laus Polyphoniae, op donderdag 16 augustus van 18.00 tot 23.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. Tot 20.00 uur brengt Nicole Van Opstal een vooruitblik naar het festival, met o.a. Jurgen De Bruyn van Zefiro Torna over 'Augustinus in extase', daarna kan u rechtstreeks het openingsconcert volgen.