Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vier eigen VRT-opnames en een topconcert in Klara Live

Vier eigen VRT-opnames en een topconcert in Klara LiveKlassieke muziek

Klara Live brengt in de week van 27 mei 2019 vier eigen VRT-opnames en een topconcert van de Europese Radio Unie.
Dirigent Yannick Nézet-Séguin, woensdag in Klara Live

Dirigent Yannick Nézet-Séguin

Maandag 27 mei

Een uitzonderlijk huwelijk van gambist Fahmi Alqhai met flamencozangeres Rocio Marquez: ze vinden elkaar in 'Dialogos de viejos y nuevos sones' (dialoog van oude en nieuwe klanken): een concert dat een versmelting is van hun muzikale achtergrond in de barok en de flamenco. Geen pastiche, maar een zorgvuldig opgebouwd concert met muziek die natuurlijk klinkt en zowel de liefhebbers van flamenco als de liefhebbers van de oude muziek kan boeien.
Dit concert werd opgenomen in de Stadsschouwburg van Mechelen in het kader van het festival Lunalia.

Dinsdag 28 mei

Op vrijdag 26 april waren het prestigieuze Kammerchor Stuttgart en de verfijnde Deutsche Kammerphilharmonie te gast in het concertgebouw van Brugge. Twee werken van Mendelssohn weerklonken in een prachtige uitvoering. Het concert startte met de bekendste delen uit de toneelmuziek van de 17-jarige Mendelssohn 'Ein Sommernachtstraum'.

Renée Morloc (alt), David Fischer (tenor), Stephan Genz (bariton) en David Jerusalem (bas) waren solist in Die Erste Walpurgisnacht.

Woensdag 29 mei

Vanavond kan u luisteren naar de Berliner Philharmoniker o.l.v. Yannick Nézet-Séguin, een van de meest succesvolle dirigenten van het moment, in muziek van Ravel, Debussy en Prokofiev.

Donderdag 30 mei

Jaarlijks strijkt het Budapest Festival Orchestra neer in Brugge voor een driedaags festival. Voor het eerste concert koos Ivan Fischer twee ouvertures van Giachino Rossini die hij verrassend genoeg combineerde met Schuberts vierde symfonie. Tussenin speelde Emanuel Ax het 17e pianoconcerto van Mozart, waarin de piano veelvuldig de dialoog aangaat met de blazers in het orkest als waren het protagonisten in een opera. Een concert van 16 mei in het Concertgebouw Brugge.

Vrijdag 31 mei

Le Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen is één van de absolute lijfstukken van Het Collectief. Messiaen schreef dit aangrijpende werk toen hij tijdens de tweede wereldoorlog opgesloten zat in een Silezisch krijgsgevangenkamp. 'Ik schreef het Quatuor om te ontsnappen aan de sneeuw, de oorlog, de gevangenschap en aan mijzelf [...] Te midden van dertigduizend gevangenen was ik misschien de enige mens die géén gevangene was.’ , schreef hij later.
Een Klara-opname, gemaakt in de Handelsbeurs op 20 februari 2019.

  • Klara Live, van maandag 27 tot en met vrijdag 31 mei 2019, vanaf 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.