Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vijf prachtige concerten in Klara Live

Vijf prachtige concerten in Klara LiveKlassieke muziek

Muziek van de 14de eeuw tot vandaag. In de week van maandag 17 juni 2019 krijgt u in Klara Live vijf prachtige concerten voorgeschoteld.
Joseph Haydn

Joseph Haydn

Maandag 17 juni

Kwetterende vogeltjes, kabbelende beekjes en een voorbijtrekkende storm: in Haydns oratorium Die Jahreszeiten hoort u het allemaal. Na het succes van zijn oratorium Die Schöpfung begonnen Joseph Haydn en zijn librettist Gottfried von Swieten aan een groots nieuw werk voor orkest, koor en solisten. Ze vonden inspiratie in het epische gedicht The Seasons van James Thomson, dat de natuur en het landelijke leven verheerlijkt. Philippe Herreweghe neemt een duik in deze symbolische en rijkgeschakeerde partituur en brengt samen met het Antwerp Symphony Orchestra, het Collegium Vocale Gent en een cast van topzangers de verrukkelijkste details van dit klassieke meesterwerk naar boven. Vanavond hoort u in Klara Live de lente en de zomer, morgen de herfst en de winter uit Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. Opgenomen in Bozar op 10 maart 2019.

Dinsdag 18 juni

De jacht, een volksfeest en de ijzige winterkou: in Haydns oratorium Die Jahreszeiten vindt u het allemaal. Vanavond hoort u in Klara Live de herfst en de winter uit dit grote oratorium voor orkest, koor en solisten. Philippe Herreweghe leidt het Antwerp Symphony Orchestra, het Collegium Vocale Gent en een cast van topzangers. De première van Die Jahreszeiten vond plaats in Wenen in 1801. Het was een van de laatste grote werken van Haydn. Het verhaal, dat de natuur en het landleven verheerlijkt, lijkt vandaag misschien een beetje naïef. Toch blijft de partituur een parel qua structuur, klankschakeringen, spitsvondigheid, en harmonische rijkdom en voor de uitvoerders is Die Jahreszeiten een grote uitdaging.
Opgenomen in Bozar op 10 maart 2019.

Woensdag 19 juni

Duitstalige gedichten vormen vandaag de inspiratiebron voor Gustav Mahler en Bram Van Camp: van Gustav Mahler zingt Christianne Stotijn de Rückert Lieder, en Bram Van Camp liet zich inspireren door Theodor Storm en Rainer Maria Rilke in zijn Träume voor mezzosopraan en orkest, ook gezongen door Christianne Stotijn. Het Symfonieorkest Vlaanderen onder leiding van Karel Deseure rondt het programma af met de Rheinische Symphonie van Robert Schumann.
De opname werd gemaakt in mei van dit jaar.

Donderdag 20 juni

Het Italiaanse ensemble La Fonte Musica van luitist Michele Pasotti spitst zich toe op het 14e eeuwse repertoire uit Frankrijk en Italië. Voor dit concert kozen ze hofliederen en motetten van Zacara da Teramo, Francesco Landini of Guillaume de Machaut, enkele grote namen uit die tijd. Soms intiem a cappella soms triomfantelijk met trombones maar steeds met de tekst centraal. Een concert opgenomen op 26 januari van dit jaar in het Wiener Konzerthaus tijdens het Festival Resonanzen.

Vrijdag 21 juni

De wereldberoemde pianiste Yuja Wang was, samen met het Orchestre Philharmonique du Luxembourg, onder de leiding van hun chefdirigent Gustavo Gimeno, op 3 juni te gast in Bozar. Vanavond horen we haar in het pianoconcerto voor de linkerhand van Ravel alsook in het pianoconcerto op. 102 van Sjostakovich. Verder vertolkt het orkest nog enkele bijzonder interessante werken uit het symfonische repertorium met The Tempest van Tsjaikovski en het prachtige Daphnis et Chloé van Ravel.

  • Klara Live, van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juni 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.