Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vijf topdirigenten: de maestro's van vandaag

Vijf topdirigenten: de maestro's van vandaagKlassieke muziek

Wie zijn de dirigenten die ons telkens opnieuw verrassen, prikkelen en meeslepen? Volgens Maestro zijn deze vijf dirigenten niet weg te denken uit de internationale klassieke muziekwereld van vandaag: Paavo Järvi, Robin Ticciati, Daniel Harding, Yannick Nézet-Séguin en Mirga Grazinyté-Tyla.
BBC

Robin Ticciati in volle actie

Paavo Järvi (Tallinn, 1962)

Deze Estse dirigent is moeiteloos onder de schaduw van zijn beroemde vader-dirigent Neeme Järvi vandaan geraakt. Maar net als zijn vader is hij een bijzonder veelzijdige en actieve dirigent, die wereldwijd erg veel concerten geeft en cd's (met vaak onbekend repertoire) opneemt. Precisie, controle en een mooie emotionele beheersing: dat zijn de kwaliteiten die bij Paavo Järvi telkens opnieuw grote indruk maken.

Robin Ticciati (Londen, 1983)

Met Sir Colin Davis en Sir Simon Rattle als muzikale leermeesters kon het met de dirigentencarrière van Robin Ticciati nog moeilijk misgaan. Intussen is de jeugdig ogende krullenbol chef-dirigent van het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, en dat nog zeker tot 2027. Zijn stijl is, zoals je van hem kan verwachten, energiek en krachtig. Daarnaast slaagt Ticciati er ook altijd in om een orkest helder en toch sensueel te doen klinken.

Daniel Harding (Oxford, 1975)

Nog een leerling van Sir Simon Rattle! Ook Daniel Harding kan al terugblikken op een rijke internationale carrière die hem van Londen, via Stockholm naar Parijs voerde. Of hij nu Dvorak dirgeert, of Brahms, Britten of Schönberg: altijd weet Harding verrassende details uit de partituur te lichten. Hij is ook een erg gewaardeerd operadirigent en begeleider van solisten (Maria Joao Pires, Janine Jansen, Isabelle Faust) en zangers (Christian Gerhaher, Patricia Petibon).

Yannick Nézet-Séguin (Montréal, 1975)

Hier hebben we te maken met misschien wel de meest gevraagde dirigent van het ogenblik. De Metropolitan Opera in New York, de Londense Covent Garden, de toporkesten van Montréal, Philadelphia en Rotterdam: overal zijn ze dol op zijn gedrevenheid, energie en perfectionisme. Daarnaast is Yannick Nézet-Séguin ook een uitstekend pianist. Dat toonde hij in volle coronatijd nog maar eens overtuigend aan met de intimistische cd 'Introspection. Solo Piano Sessions'. 

Mirga Grazinyté-Tyla (Vilinius, 1986)

In februari 2019 tekende deze Litouwse, als eerste vrouwelijke dirigent ooit, een exclusief platencontract met het gerenommeerde Deutsche GrammophonHaar eerste opname aan het hoofd van het City of Birmingham Symphony Orchestra, met zelden uitgevoerde symfonieën van Mieczyslaw Weinberg, werd meteen 'Record of the Year' bij het tijdschrift Gramophone. Het is ook erg uitkijken naar het vervolg van haar cd-reeks 'The British Project', waarin eerder al voortreffelijke volumes verschenen gewijd aan muziek van Britten en Walton.

- Bart Tijskens