Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vilde Frang - Britten - Korngold - James Gaffigan

Vilde Frang - Britten - Korngold - James GaffiganKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Vilde Frang, viool; Radio Symfonieorkest van Frankfurt o.l.v. James Gaffigan. Warner classics 0825646009213.

Ze is nog maar 29, de Noorse violiste Vilde Frang, en dit is al haar zesde cd voor Warner classics, en tot nog toe kun je ze op geen enkele discografische misstap betrappen; het tegendeel is waar.

Op deze nieuwe cd combineert ze twee concerto’s die rond de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten gecomponeerd werden door twee componisten op de vlucht: de Oostenrijkse Jood Erich Wolfgang Korngold, die toen al een belangrijk filmcomponist was in Hollywood, en de jonge Benjamin Britten, die het Verenigd Koninkrijk verliet na de oorlogsverklaring in 1939. Dit is, voor zover we konden nagaan, de eerste keer dat deze toch wel erg verschillende vioolconcerto’s op één cd terug te vinden zijn.

En wat speelt Vilde Frang weer mooi! Technische moeilijkheden schijnen er voor haar in deze toch veeleisende werken niet te bestaan. Met haar schitterende, trefzekere, glasheldere en alles doordringende viooltoon, brengt ze eenheid en een dwingende kracht in het sensuele vioolconcerto van Korngold, zonder daarbij ooit te overdrijven of vulgair te klinken. En de finale is gewoonweg adembenemend. Ook in het vioolconcerto van Benjamin Britten toont Frang een groot inlevingsvermogen en een schitterende expressie en virtuositeit.

O.l.v. de Amerikaanse dirigent James Gaffigan zorgt het Radio Symfonieorkest van Frankfurt voor kleurrijke, dramatisch bewogen, krachtige, bij momenten zelfs behoorlijk struise begeleidingen. Gelukkig dat hier een soliste aan het werk is, die zich niet zomaar laat wegdrukken!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel