Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Villa d'Este 16 januari: Via Firenze!

Villa d'Este 16 januari: Via Firenze!Klassieke muziek

In Villa d'Este een stevige muzikale wandeling door Firenze, stad van de Medici's. De stad ook die Peter Tsjaikovski inspireerde tot het beroemde Souvenir de Florence. Het onbekende Pianoconcerto is dat van Mili Balakirev geworden. Wie kent dat? Niemand toch? Hetzelfde geldt voor de muziek van de Engelse Roxanna Panufnik, En uit ons archief halen we Dekalog van de Pool Zbigniew Preisner.

Roxanna Panufnik

Italië en Liszt

Guillaume Dufay schreef een lofzang op Firenze, de stad waar later Giulio Caccini zijn L'Euridice zou schrijven voor de Medici's, en waar de wieg van de Franse barokcomponist Jean-Baptiste Lully stond. Via de barokdans maken we een bruggetje naar de Mephistowals van Liszt, en komen we als vanzelf bij Souvenir de Florence, het beroemde sextet van Tsjaikovski.

Het onbekende pianoconcerto uit het archief van de vrt

Tsjaikovski geloofde stellig in het talent van de opgroeiende Mili Balakirev. In 1856 schreef de jongeman die later tot het 'machtige hoopje' zou gaan behoren, zijn Eerste Pianoconcerto, tevens zijn Op.1. Benieuwd? Zeker luisteren. Niemand kent dit.

Vrouwelijke componist

Roxanna Panufnik, dochter van Andrej Panufnik, heeft Poolse roots, maar leeft en werkt in Engeland waar ze een bloeiende carriere heeft. In Four Wild Seasons kan je horen welke kracht en inspiratie er uitgaan van deze componiste.

Hoe zou het nog zijn met...

Zbigniew Preisner schreef zijn Dekalog als soundtrack bij de film van Kieslowski. In 2016 nam Klara dit concert met het Wroclaw Philharmonic Orchestra op in Flagey. Een terugblik op een emotionele avond. 

Villa d’Este

Op zaterdagnamiddag nemen Greet Van ’ t veld en Werner Trio u mee in een muziekwereld die hen beiden nauw aan het hart ligt. Het betoverende Italië van Franz Liszt met zijn talrijke schitterende voorgangers is het vertrekpunt. Maar Villa d’Este is vooral een plaats van ontdekkingen: muziek uit de 20e en 21e eeuw, onbekend gebleven muziek van talloze gepassioneerde vrouwelijke componisten, een magistraal pianoconcerto uit de 19e of 20e eeuw, en een of meerdere parels uit de grot van Ali-Baba, het VRT-archief. Blijf verwonderd!

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Greet Van ’t veld 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via villa@klara.be

Elke zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.