Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Villa d'Este 23 januari: Amor Amor

Villa d'Este 23 januari: Amor AmorKlassieke muziek

Lamento della Ninfa van Monteverdi: Amor... Het zet de toon voor deze 4 uur muziek. In Italië leerde Marc-Antoine Charpentier hoe hij een Mis moest schrijven. Zijn Messa klinkt dan ook erg Italiaans. Meer liefde vinden we bij Jan Van Der Roost die haar schildert in felle kleren. Maar nog lieflijker beschrijft Clément D'Hooghe haar in zijn Romantisch Concerto. Judith Weir en Caroline Shaw tonen aan dat ook vrouwen componeren, en met liederen van Alban Berg sluiten we hoogst romantisch de dag af.

Caroline Shaw componeert Orange!

Italië en Liszt

Luister zeker mee naar het Ensemble Correspondances dat met zijn nieuwe cd Carnets de voyage d'Italie een pareltje afleverde. We programmeren een stuk uit de somptueze Messa van Marc-Antoine Charpentier. Hij liet zich duidelijk inspireren door de Italiaanse voorbeelden van Monteverdi en tijdgenoten. En daarbij sluit het ingetogen Sposalizio van Liszt perfect aan, als reflectie op een sacraal tafereel van de schilder Rafaël: Sposalizio della Vergine. Van de liefde voor God tot de liefde tussen twee mensen... het is maar een kleine stap: Carmen Amoris van Jan Van Der Roost gezongen door sopraan Sarah Van Mol. 

Het onbekende pianoconcerto - uit het archief van de vrt

Clément D'Hooghe uit Temse, was een begenadigd organist die naar verluidt fenomenaal kon improviseren. Maar hij schreef in alle genres en voor vele uiteenlopende bezettingen. Toen hij op zijn 52e veel te vroeg overleed, had hij alles bij elkaar 400 werken gecomponeerd. In de lange Klara 20-verzoekenlijst (onlangs) vroegen een paar luisteraars naar D'Hooghes Romantisch Concerto (1949) voor piano en orkest. U vraagt, wij draaien.

https://www.svm.be/content/dhooghe-cl-ment?display=article

Vrouwelijke componist

Judith Weir (62) is een naam die u wellicht kent, maar kent u ook haar muziek? Ze schreef vooral koormuziek, en daarom vonden we haar koorwerk Two Human Hymns wel mooi als introductie op haar werk. Daarna volgt nog het iets cerebralere kamermuziekwerk I Broke Off A Golden Branch, geschreven voor exact dezelfde bezetting als het Forellen Quintett van Schubert. Het Schubert Ensemble was (niet toevallig?) de opdrachtgever voor dit werk. Maar mogen we vooral uw aandacht voor het subtiele, intelligent geschreven strijkkwartet Orange van de Amerikaanse Pulitzer Prize–winnende componiste Caroline Shaw (38). 

Hoe zou het nog zijn met...

De Belgische sopraan Katrien Baerts, afkomstig uit Limburg, is vooral bekend van haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd en haar specialisatie in hedendaagse muziek. Haar stem is ons altijd bijgebleven, maar we horen haar niet vaak. Ze is dan ook al jaren erg actief in Nederland, en nam in 2014 met Het Collectief o.l.v. Reinbert De Leeuw liederen van Zemlinsky en Berg op. Een veelvuldig bekroonde cd. Geniet bij valavond van de meeslepende Sieben Frühe Lieder van Alban Berg.