Villa d'Este 27 maart: Death CycleKlassieke muziek

Christopher Rouse
Licht en donker
De schaduw van de ranke cypres komt maar tot zijn recht dankzij de schittering van de Toscaanse zon. Het is een mooie gedachte om Villa d'Este te openen en haar verloop te schetsen. Dvoraks levendig vioolspel, in contrast met de schemering van Malipiero. De onrust in een motet van Tarquinio Merula, gecounterd door een sussende berceuse van Franz Liszt. We willen ook weten waarom het Stabat Mater van Gianbattista Pergolesi zo'n blijvende indruk op ons maakt? Misschien omdat de 26-jarige Pergolesi het deels schreef in het aanschijn van zijn eigen dood? Amaryllis Dieltiens en Capriola di Gioia o.l.v. Bart Naessens geven ons het antwoord en nemen ons mee naar dat jaar: 1738.
Pianoconcerto zoekt student
In 1952 schreef Dmitri Kabalewsky zijn Pianoconcerto op.50. Het maakt deelt uit van een drieluik van concerto's (de andere voor resp. cello en viool), bedoeld om studenten met orkest te leren optreden. En het reusltaat is meer dan charmant. Het is ook nog eens speels, meeslepend, romantisch, sportief, grappig, enzovoorts. Een blijde ondekking en een aanrader voor pianisten hier te lande!
James Bulger
De onbegrijpelijke moord op de peuter James Bulger in 1993, deed niet alleen het dorpje Merseyside (Liverpool) vreselijk opschrikken,. Er ging een schokgolf door de wereld. De Amerikaan Christopher Rouse schreef daarop een Fluitconcerto dat muzikaal gezien aan die verschrikking gelijk staat, maar hij verwerkt er ook elegische momenten in, die wat mij betreft tot de mooiste bladzijden uit het hele fluitrepertoire behoren. In Gramophone kan je lezen: The work’s ethereal and incisive Celtic-infused outer movements surround an elegy in which the knowledge of a young life cruelly taken is rendered without undue emoting.
Musica antiqua
'Barricades'. Een titel als een airco op 10. En dus misleidend, want zo heet de cd die ons vorige zomer, hittegolven meegerekend, het meest verwarmde. Klavecinist Jean Rondeau en theorbespeler Thomas Dunford doken in de Franse barok, en leverden een plaatje af dat je iedereen zo cadeau zou willen doen! Topduo in toprepertoire, en door onze topredactie tot Keuze van Klara gezalfd. Deze cd laten we rustig slingeren doorheen het tweede deel van Villa d'Este, langsheen een hele reeks laat 15e eeuwse 'frottole', gebundeld als Fermate il passo door de Italiaanse VivabiancaLuna Biffi en de al even verhalende miniaturen van de Duitse Isabel Mundry (1963) geënt op werk van Guillaume Dufay, eerste helft 15e eeuw. Mooi daarna past het vioolconcerto Canto Gregoriano , een werk uit 1921 waar Ottorino Respighi teruggrijpt naar de oude kerktoonnaarden van het ingetogen Gregoriaans. Respighi voegt hier kleurrijke harmonieën aan toe en beheerst duidelijk alle trukken van het orkestreren. Een recept voor fijnproevers.
Om te besluiten gaan we nog eens rommelen in ons vrt-archief. Een juweeltje kwam van onder het stof: In tua memoria van Arnold de Lantin gezongen door de Capilla Flamenca, een opname uit 2003. En het Huelgas Ensemble sluit deze Villa d'Este vandaag af met een recente opname: het vierstemmig motet Sub tuum presidium van Pierre de la Rue. In dit gebed roept de gelovige Maria aan tot bescherming tegen alle mogelijke gevaren. Maar toch: Keep it safe...