Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Villa d'Este 30 januari: Riding the Waves

Villa d'Este 30 januari: Riding the WavesKlassieke muziek

Geslingerd worden van de ene emotie in de andere. We maken het allemaal wel eens mee. Robert Schumann hing er zijn meesterwerk Kreisleriana aan op, maar ook Carl Philipp Emanuel Bach stak sterke gevoelens niet onder stoelen of banken. Sturm und Drang! Stormen doet het ook in de muziek van de Belgische romanticus Auguste Dupont, in zijn passionele 3e Pianoconcerto en in Christian Lindbergs Fluitconcerto. Rust en evenwicht vinden we dan weer bij Munktell, Poldowski, Zelter, Gistelinck en Bach.

Nino Gvetadze speelt Kreisleriana van Schumann

Italië en Pietro Castrucci

L'Arte della Scordatura is de titel van een opvallende nieuwe cd met virtuoze baroksonates van bekende componisten als Biber en Tartini. Maar nieuwsgierig zoals we zijn hebben we gekozen voor muziek van de nobele onbekende Pietro Castrucci, geboren in Rome en door vioolvirtuoos Arcangelo Corelli opgeleid. Castrucci trok daarop naar Londen en zou later overlijden in Dublin. Zijn sonates werden uitgegeven in Amsterdam. Een reiziger dus, en dat hoor je in zijn avontuurlijke muziek, dooraderd met hevige contrasten en emoties.

Pages Intimes 

Tijdgenoot van Castrucci, Johann Sebastian Bach, komt het evenwicht herstellen. Vikingur Olafsson, laat ons zeggen een van de meest eigenwijze en fascinerende pianisten op het bekende gele label, lijkt Bach wel opnieuw uit te vinden. J.S. Bach Works & Reworks . De pastelle orkestkleuren van Pages Intimes van Joseph Jongen sluiten hier mooi bij aan, net als de gelijknamige nieuwe cd Pages Intimes, van pianist Stéphane De May. De May behandelt de piano altijd met zachtheid. Hij kiest ook precies dàt repertoire dat zachtheid vereist, van de liefelijkste Poulenc tot de meest vertroostende Liszt. Naast zijn drukke baan als directeur van het Conservatoire de Liège zoekt hij natuurlijk de rust op...

Riding The Waves

Gedaan met de rust in het kleurrijke, wonder-mooie The World of Montuagretta - Fluitconcerto (2002) van de Zweedse trombonist, componist en dirigent Christian Lindberg. Wie dacht dat de fluit enkel bekoorlijk mocht klinken op wufte gelegenheden, heeft het grondig mis. Weinige componisten laten de fluit met zo'n volle goesting uit de bol gaan als Lindberg. Na het nieuws van 16u volgt dan een tweede romantische golf met Howard Shelley die het majestueuze Pianoconcerto nr.3 van de Luikenaar Auguste Dupont  helemaal onder de aandacht brengt! Even later volgt dan de hoofdbrok van deze Villa d'Este: Kreisleriana van Robert Schumann in een gloednieuwe opname door de Georgische Nino Gvetadze, een leeuwin van een vertolker!

Vrouwen aan de haard?

Dat is natuurlijk een leugentje. Deze week halen we de Zweedse Helena Munktell uit de keuken n.a.v. een nieuwe cd met uitsluitend orkestwerken van haar, en brengen we ook Régine Poldowski in herinnering met een handvol verfrissende liederen gezongen door Carolyn Sampson. Poldowski werd in België geboren als Régine Wieniawski, dochter van de Pools componist en violist Henryk Wieniawski. Sommige van haar vroege werken werden gepubliceerd onder de naam Irène Wieniawska.

Voor donkere dagen

En er is nu eenmaal muziek die het hart gemakkelijker binnenkomt op donkere winteravonden dan als het zonnetje schijnt. Daarom speciaal twee liederen die heel uw aandacht verdienen, liederen van Carl Friedrich Zelter door Dietrich Fischer-Dieskau gezongen. Even later ook een aangrijpend streepje viool van Victor Kissin dat oplicht in de duisternis. Riding the Waves van Luc De Winter mag gepast deze bewogen Villa d'Este afsluiten.