Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Villa d'Este 6 februari: Libera me!

Villa d'Este 6 februari: Libera me!Klassieke muziek

De dood maakt deel uit van het leven. Vele componisten, tot de dag van vandaag, schreven een Requiem, of andere composities die troost konden bieden voor diepgelovigen. Hoe dan ook, gelovig of niet, muziek stelt de mens innnerlijk beter in staat afscheid te nemen. Het Requiem van Giuseppe Verdi is zo'n voorbeeld. Het onbekende pianoconcerto komt vandaag van Louis-Ferdinand Hérold. De vrouwelijke componiste is de Bulgaarse Dobrinka Tabakova en de Italiaanse Teresa Procaccini.

Componiste Dobrinka Tabakova

We starten zoals altijd in Italië. Deze keer met een recente opname van het wondermooie Libera me van Niccolo Jommelli door Il Gardellino o.l.v. Peter Van Heyghen. Luca Marenzio schreef prachtige madrigalen, en in de 20e eeuw vond hij een grote bewonderaar in Gian Francesco Malipiero die zich als componist maar vooral als musicoloog graag verdiepte in alle stijlen uit het verleden, ook uit de renaissance. Via Liszts Miserere d'après Palestrina komen we tenslotte bij de hoofdbrok van de eerste helft van Villa d'ESte, het Requiem van Verdi, een theatraal Requiem dat niemand onbewogen laat. Je houdt ervan of niet. Wij houden ervan, en véél!

De Parijzenaar Louis-Ferdinand Hérold had ook iets met Italië. Hij won in 1812 met een cantate de Prix de Rome, en verkoos om met het prijzengeld in Rome, nadien Napels, te blijven wonen. Gelijk had hij! Als operacomponist is dat natuurlijk een logische keuze, want Italië was hét operaland bij uitstek. Hérold schreef ook balletten voor orkest, een beetje kamermuziek en 4 pianoconcerto's. We kozen zijn 3e Pianoconcerto, omdat hij dat schreef in Rome, niet ver van Tivoli waar onze Villa d'Este zich bevindt...

Na 16u zeker luisteren. Dobrinka Tabakova ligt ons nauw aan het hart, Werner en mij. Haar muziek is indringend. In België is haar muziek onbekend, maar over the channel en in de States heeft de Bulgaarse veel impact op concertprogramma's en als filmcomponiste een hele hoop werk op de plank. In de buitenlandse pers lezen we: 'She is a composer of exciting, deeply moving music' (Washington Times), 'owing tonal harmonies and grand, sweeping gestures [which] convey a huge emotional depth’. (The Strad).

Un cavallino avventuroso is een muzikaal sprookje voor orkest, origineel voor verteller en piano. Het vloeide in 1971 uit de pen van de Italiaanse, toen 37-jarige Teresa Procaccini, toen verbonden aan het Conservatorium van Foggia. Later zou ze gaan doceren aan de Accademia di Santa Cecilia in Rome. Het loont de moeite om haar discography er even bij te nemen. Indrukwekkend wat deze (nog levende) tot nu toe al bijeen heeft geschreven: een 200-tal composities van orkestwerken tot muziek voor theater, en kamermuziek voor alle soorten bezettingen. Leuk om eraan te kunnen toevoegen dat (onze) Fernand Terby de muziek van Procaccini blijkbaar kende en waardeerde, want hij maakte van Un cavallino in 1973 met het Kamerorkest van de BRT een avontuurlijke studio-opname. Een achtergebleven pareltje uit ons vrt-archief!

Nadien houden we het nog even avontuurlijk, met de buitelingen van violiste Patricia Kopatchinskaja in de Vioolsonate van Francis Poulenc.

Om de cirkel weer rond te maken ronden we af in Italië, met fluwelen boogstreken en een devote stem in Maddalena ai piedi di Cristo van Antonio Caldara. Amaryllis Dieltiens zingt en Capriola di Gioia begeleidt. Veel luisterplezier!

 

 

Villa d’Este

Villa d’Este is een plaats van ontdekkingen. Je maakt kennis met minder bekende muziek tot volslagen onbekende muziek uit vorige eeuwen. Hedendaagse muziek, vrouwelijke componisten, en een onbekend pianoconcerto komen telkens aan bod. Een rode draad zorgt voor de samenhang van deze vier uur radio. Blijf verwonderd!

Presentatie: Julie Van Bogaert

Samenstelling: Greet Van ’t veld 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via villa@klara.be

Elke zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.