Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Violiste Jenny Spanoghe viert haar 65e verjaardag en blikt in Music Matters terug op haar carrière

Violiste Jenny Spanoghe viert haar 65e verjaardag en blikt in Music Matters terug op haar carrièreBlijf verwonderd!

Jenny Spanoghe is een virtuoze Belgische soliste die zowel op viool als op altviool en de eigenaardige 5-snarige viool uit de voeten kan. Ze staat bekend om haar vele creaties van werken, vooral van Belgische componisten, en waarvan een groot deel speciaal voor haar geschreven is. Ze blikt in Music Matters terug op haar nog steeds zeer productieve carrière en vertelt over haar missie om al haar ervaring en kennis zoveel mogelijk door te geven aan de jongere generatie.

Jenny Spanoghe bij Klara

Op 6 januari 2022 werd een van België’s meest virtuoze violisten, Jenny Spanoghe, 65 jaar. Ze stond al vrij vroeg bekend als uitvoerster en voortrekster van nieuwe Belgische muziek en zou hiervoor uitzonderlijk tweemaal de Fugaprijs krijgen. Ze is aanvoerster van het Landini-strijkkwartet en het pianotrio Trio Landini. Samen met haar echtgenoot Jan Van Landeghem, componist, orgel-, piano- en klavecimbelspeler, vormt ze het Landini Duo. Jenny Spanoghe groeide door haar excellente vioolspel uit tot een van de protagonisten van de hedendaagse Belgische vioolschool.

5-snarige viool

Jan Van Landeghem was begin jaren 2000 op zoek naar een nieuwe viool waar hij muziek voor kon componeren. Hij klopte hiervoor aan bij de hedendaagse vioolbouwer Gauthier Louppe en de 5-snarige viool werd geboren: Quintessence en zijn verbeterde versie, Pentacle. Ondertussen bestaan er 5-snarige violen van verschillende vioolbouwers, waaronder ook een klassieke 5-snarige altviool gebouwd door de Gentenaar Luc Deneys en geïnspireerd op de barokke altviolen.

Ook het repertoire groeide gestaag: waar in den beginne vooral opdrachtgever Jan Van Landeghem werken voor dit instrument componeerde, droegen na een tijd ook componisten zoals Gian Paolo Luppi, Claude Ledoux en andere (Belgische) componisten werken voor 5-snarige viool op aan Jenny Spanoghe. Onder impuls van haar man was zij namelijk zeer bedreven geworden in het bespelen van dit nieuwe instrument en geldt zij momenteel nog altijd als belangrijkste ambassadeur van de 5-snarige viool. Veel van de werken voor dit instrument worden dan ook aan haar opgedragen.

Musiceren, schilderen en schrijven

Al sinds het begin van haar vioolcarrière speelt Jenny Spanoghe niet alleen muziek, maar schildert ze ook en schrijft ze gedichten als antistressmiddel. Deze kunstdisciplines maken voor haar echter alle drie een groot deel uit van de persoon die ze is. Hoewel ze vroeger veruit de meeste tijd spendeerde aan viool spelen, gaat er tegenwoordig meer en meer tijd uit naar schilderen en dichten. Dichten, schrijven en schilderen zijn ook zaken die ze tot aan het einde van haar leven wil blijven doen en zal kunnen blijven doen.

Met het ouder worden kwamen er bij Jenny namelijk enkele fysieke kwalen naar boven doordat ze al zo lang en zo intensief viool speelt. Dankzij haar osteopaat leerde ze echter dat de rechte houding van de rug tijdens het vioolspelen enorm belangrijk is en dat hierdoor zelfs haar speeltechnieken verbeterden. Dat een rechte rug tijdens het vioolspelen essentieel is, wilt ze aan alle jonge violisten meegeven.

 

De cd’s van Jenny Spanoghe en Jan Van Landeghem kan u hier bestellen.

Jenny Spanoghe bracht onlangs twee boeken uit met haar kunst (Emoties in Beeld en Woord, 2018 en Drie Magische Reizen, 2020).

 

Beluister hieronder het gesprek van Jenny Spanoghe met Olav Grondelaers in Music Matters.

10/01/2022 Jenny Spanoghe in Music Matters
Jenny Spanoghe bij Olav Grondelaers in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.