Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Virginie Platteau schreef een essay over de kracht en macht van de stilte

Virginie Platteau schreef een essay over de kracht en macht van de stilteBlijf verwonderd!

Uitgeverij Letterwerk is een essay rijker: 'Hoe luidt de stilte?'. Cultuurjournalist Virginie Platteau gaat hierin op zoek naar de fascinerende maar soms ook beangstigende kantjes van de stilte. Hoe scherp is dat tweesnijdend zwaard en waarom zijn zoveel mensen vandaag op zoek naar wat stilte? Virginie Platteau was op 26 oktober te gast in Music Matters.
© Letterwerk

Virginie Platteau stelt haar essay op 31 oktober in Mechelen voor

Virginie Platteau (°1978) studeerde Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde in Leuven en Oxford en journalistiek in Louvain-la-Neuve. Ze gaf jarenlang les in Brussel. Ze scheef als freelance cultuurjournaliste o.a. voor Rekto:Verso, Kunsttijdschrift Vlaanderen, Poëziekrant en Deus ex Machina. Ze is al jaren gefascineerd door de kracht van stilte, bij uitstek als voorwaarde voor het creatieve proces. Ze is bestuurder bij stiltebeweging vzw Waerbeke.

 

Aan het begin van haar essay Hoe luidt de stilte? maakt Virginie Platteau meteen een statement:

'Schrijven over dé stilte gaat niet; over stukjes, lagen en kanten ervan kan wel. Het ondefinieerbare en alle tegenstrijdigheden ervan maken stilte zo fascinerend. Stilte laat zich niet vastleggen. Het is een afwezigheid van woorden en geluid, en tegelijk valt ze niet te negeren. Een ongemakkelijke stilte zal liefst snel doorbroken worden, waardoor ze vaak nog pijnlijker aanvoelt.' (Letterwerk, p.6)

Net als de doorgedreven moderne sameneving is ook de stilte afschrikwekkend en tegelijk fascinerend. Ze is tot veel goeds in staat op het vlak van de natuur en het individueel en collectief welzijn, maar de ijzingwekkende stilte kan bijvoorbeeld ook ingezet worden als machtsprincipe (iemand het zwijgen opleggen).

  • Op zondag 31 oktober 202 (van 15:15 tot 16:15) stelt Virginie Platteau haar essay voor in Het Predikheren in Mechelen. De toegang is gratis.
     

Virginie Platteau is ook curator van het culturele stadsfestival Zinderende Stilte in Mechelen. Zindering is het vijfdaagse festival waar in elf concerten en twee films verschillende aspecten van stilte aan bod komen. Zindering loopt van 9 tot en met 13 december in Mechelen.

26/10/2021 Virginie Platteau over "Hoe luidt de stilte"
Tegenwoordig hoort haast overal een soundtrack bij. Oortjes, koptelefoon, de radio of tv aanzetten is voor veel mensen hun default modus geworden. Je doet het zonder nadenken, zelfs zonder echt te luisteren. Onze huidige levensstijl lijkt wat op een trechter waarmee we ons als foie gras-ganzen laten volgieten met geluiden, tonen en signalen, woorden, muziek en informatie. Het is te veel, het lawaai komt je de oren uit.
Virginie Platteau in Hoe luidt de stilte (Letterwerk, p.22-23)
Virginie Platteau

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.