Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Virtuele jubileumeditie voor de World Soundtrack Awards

Virtuele jubileumeditie voor de World Soundtrack AwardsKunst & Cultuur

Afgelopen zaterdag werden tijdens de laatste dag van Film Fest Gent de World Soundtrack Awards uitgereikt. De IJslandse Hildur Guðnadóttir ging aan de haal met de Film Composer of the Year Award voor ‘Joker’. Daarnaast viel ook de Belgische componist Hannes De Maeyer in de prijzen voor zijn muziek in ‘Torpedo’.
Affiche voor de World Soundtrack Awards

De World Soundtrack Awards werden voor de twintigste keer uitgereikt.

Traditioneel zakken heel wat internationale gasten af naar het Film Fest Gent voor de uitreiking van de World Soundtrack Awards. Maar deze 20e editie verliep door de pandemie iets anders dan gepland. Via een livestream kon je volgen hoe de IJslandse Hildur Guðnadóttir met de hoofdprijs aan de haal ging.

Foto van de winnares van de World Soundtrack Awards© David Fisher/Shutterstock
Vorig jaar viel Guðnadóttir ook al in de prijzen tijdens de World Soundtrack Awards. Met haar muziek voor de HBO-serie Chernobyl werd ze bekroond als Television Composer of the Year.

Filmmuziekkenner Robin Broos is alvast opgetogen over de winnares. Broos: ‘Ik hoopte dat ze zou winnen. Ik heb onlangs cijfers gelezen van de Europese filmsector, die hadden berekend hoe het zit met diversiteit in de sector. Als het dan gaat over filmmuziek blijkt er maar 5% van de Europese componisten vrouwelijk te zijn. Dus het wordt wel eens tijd dat er vrouwen opstaan die muziek maken of muziek mogen maken voor film. Voor haar muziek in ‘Joker’ mocht ze eerder dit jaar al een Oscar in ontvangst nemen. De muziek was van groot belang voor acteur Joaquin Phoenix, die the Joker vertolkt, om zich volledig te kunnen inleven in zijn personage. Broos: ‘Joaquin Phoenix heeft in al zijn interviews achteraf gezegd dat hij zijn rol niet echt vond. Tot op een bepaald moment dat hij die muziek hoorde en die werd dan op de set opgezet en plots vond hij zijn draai daarin. En dat is echt een keerpunt in de film. Je ziet wanneer hij verandert van dat personage naar the Joker. En dat heeft dus allemaal met die muziek te maken

Foto van De Maeyer met de prijs in zijn armen. © Jeroen Willems
Op het palmares van De Maeyer staan onder meer de films ‘Patser’, ‘Black’ en ‘Image’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Er viel ook Belgisch talent in de prijzen tijdens de virtuele uitreiking. Hannes De Maeyer kreeg de World Soundtrack Award for Best Original Score for a Belgian Production. Hij schreef de muziek voor de allereerste duikbootfilm in Vlaanderen, ‘Torpedo’. Broos: ‘Wat hij in 'Torpedo' doet is heel groots. Het is een gigantisch project en de muziek klinkt ook zo, ongelooflijk.’ De Maeyer zijn naam duikt voor het eerst op bij de World Soundtrack Awards in 2005 toen hij de Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer won. Dat betekende start van zijn carrière.

Het regende onlangs nog Emmy’s voor de HBO-serie succession. Nicolas Britell die de reeks van muziek voorzag, kreeg de prijs voor Television Composer of the Year 2020. Het Gentse filmfestival heeft voor de Amerikaanse componist niet veel geheimen meer, want vorig jaar ging hij ook al met een prijs aan de haal. Toen werd hij bekroond met de Film Composer of the Year Award.

Beluister hieronder het gesprek met Robin Broos over de winnaars.

Robin Broos over World Soundtrack Awards

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.