Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Viva Verdi! Aflevering 5: Falstaff

Viva Verdi! Aflevering 5: FalstaffBlijf verwonderd!

Nog één keer laat Verdi zich overhalen tot een opera. Ricordi en Boito verleiden hem met ‘Falstaff’ tot een komische opera, iets meer dan 52 jaar na het fiasco van die enige andere komische opera, ‘Un Giorno di Regno’. ‘Falstaff’ ontstaat onder een beter gesternte, een Shakespeare-adaptatie op een libretto van Arrigo Boito, anders dan het rammelende libretto van ‘Un Giorno di Regno’ van Francesco Romani .

Falstaff

Verdi was bovendien extra geprikkeld door een citaat van Rossini in de ‘Gazetta Musicale’. Daarin beweerde die dat Verdi nooit een opera buffa zou kunnen schrijven.
Hij neemt er zijn tijd voor, noemt het in zijn brieven aan Boito en Ricordi een luchtig tijdverdrijf voor een oude man. Maar vergis u niet onder de façade van een luchtige burleske in een strak libretto gebaseerd op Shakespeare’s ‘The Merry Wives of Windsor’ en scènes uit ‘Henry IV’, schuilt zowel melancholie als vlijmscherpe sociale kritiek.
De première op 9 februari 1893 in de Scala van Milaan wordt een triomf, met de Milanese bevolking samengetroept voor het uitverkochte operagebouw. Na ‘Falstaff’ volgen nog de ‘Quattro Pezzi Sacri’, zijn zwanenzang als componist, en twee sociale bouwprojecten, het hospitaal van Villanova d’Arda bij Busetto en de ‘Casa di riposo dei musicisti’ in Milaan.
Op 27 januari 1901 overlijdt Verdi. Verdi’s begrafenis op 30 januari en zijn bijzetting samen met Giuseppina Strepponi in de tuin van het Casa di riposo op 26 februari worden massagebeurtenissen die zelfs de premières van ‘Otello’ en ‘Falstaff’ in de schaduw stellen.
Met Johan Uytterschaut, Paul Korenhof en Gerard Mortier.

VIVA VERDI Aflevering 5 Falstaff
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Het Verdi diner

Om de serie af te sluiten vieren we feest. Katelijne Boon ontvangt Michel Dutrieue en Johan Uytterschaut voor een echt Verdi-diner!
Alles over zijn culinaire gewoonten en de beste drinkliederen uit zijn repertoire.

VIVA VERDI Extra Aflevering Het Verdi diner
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Viva Verdi

Giuseppe Verdi, een leven in opera.

‘Ik bepaal dat mijn teraardebestelling van de eenvoudigste soort moet zijn en bij zonsopgang of bij het luiden van de vesperklok dient plaats te vinden, zonder zang en muziek. Twee priesters, twee kaarsen en een kruis zijn voldoende.’
De componist van wereldberoemde opera’s zoals La Traviata en Aïda kon niet duidelijker zijn: geen drama wat zijn begrafenis betrof.
Toch staat heel Italië in rep en roer wanneer hij in een hotelkamer in Milaan een beroerte krijgt. De hotelmanager bestelt meteen zwarte gordijnen en de burgemeester laat stromatten leggen op de straat voor het hotel, zodat het lawaai van koetsen en het paardengetrappel gedempt wordt.
Wanneer na zijn dood een sobere stoet zijn eenvoudige lijkwagen escorteert, groeit de massa langs de straten aan tot 200.000 treurende mensen.
120 jaar overleed Giuseppe Verdi. Klara herdenkt de maestro met een 5-delige radioserie. Aan de hand van het verhaal achter vijf van zijn meest bekende opera’s, komt Verdi weer tot leven. Hoe werd de eenvoudige herbergierszoon ‘Beppe’ de Italiaanse operacomponist wiens triomfmars uit Aïda tot op vandaag in voetbaltribunes wordt meegebruld?
In Viva Verdi! Een leven in opera kijken we achter de schermen van Nabucco, Rigoletto, La Traviata, Aïda, en Falstaff.

Presentatie: Katelijne Boon
Samenstelling: Annick Lesage, Katleen Van Bavel en Mark Coppey
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via vivaverdi@klara.be

Van 27 juni tot en met 25 juli, elke zondag van18 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog te herbeluisteren via de site en de app.