Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vivaldi - Cellosonates - Jean-Guihen Queyras

Vivaldi - Cellosonates - Jean-Guihen QueyrasKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Jean-Guihen Queyras (cello) Michael Behringer (klavecimbel/orgel) Lee Santana (theorbe) Christoph Dangel (cello). Label: harmonia mundi HMM 902278.
Hoes van de nieuwe Vivaldi-cd van cellist Jean-Guihen Queyras

Jean-Guihen Queyras in zes cellosonates van Antonio Vivaldi

Programma: zes sonates voor cello en b.c. van Antonio Vivaldi.

Jean-Guihen Queyras nam eerder al celloconcerti van Vivaldi op. Nu is er een nieuwe cd met opnieuw Vivaldi - cellosonates deze keer. Zes sonates, met telkens vier delen in een afwisseling van langzame (largo) en snelle (allegro) delen. En toch telkens anders, gevarieerd in ritme en melodische vinding, in sfeer. Virtuoos ook. Vivaldi kende als geen ander de mogelijkheden van het instrument waarvoor hij componeerde en durfde de solist op de proef te stellen.

En Queyras doet dat geweldig! Dit is een prachtige opname: gedragen, poëtisch en melodieus in de langzame delen, vinnig, spits en wendbaar in de snelle delen. Geen breedsprakerigheid, geen gevecht met de partituur, maar een uitvoering met een groot naturel. Een ervaren musicus die de muziek kent en begrijpt, en zijn instrument tot in de puntjes beheerst. En – niet onbelangrijk – geruggesteund door een heerlijk lichte basso continuo-groep met klavecinist/organist Michael Behringer, theorbespeler Lee Santana en cellist Christoph Dangel.

In het begeleidend cd-boekje verwijst Queyras naar de Vivaldi-sonates als een proustiaanse herinnering. Zijn vroegste muzikale herinneringen zijn onlosmakelijk verbonden met zijn moeder die kamermuziek speelde en haar voorliefde voor de Italiaanse sonate. Queyras kende deze muziek nog voor hij kon praten. Zijn moeder is intussen tien jaar overleden. Sta me toe in deze opname een biezonder mooi eerbetoon te zien.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel