Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vivaldi - Musica sacra per alto - Delphine Galou - Ottavio Dantone

Vivaldi - Musica sacra per alto - Delphine Galou - Ottavio DantoneKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Delphine Galou (alt) Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone. Naïve OP 30569.
Hoes van de Vivaldi-cd met alt Delphine Galou.

De Franse contralto Delphine Galou in religieuze werken van Vivaldi.

Programma: Religieuze muziek voor alt van Antonio Vivaldi.

Deze nieuwe uitgave biedt de kans om het fantastisch project Vivaldi Edition (Naïve) nog eens in de kijker te zetten. Als bij wonder kon de Nationale Bibliotheek in Turijn in 1930 een bijzondere verzameling autografen – zo’n 450 handschriften – van Antonio Vivaldi aankopen. Een bron van uitzonderlijk belang voor de kennis van Vivaldi’s religieuze muziek en opera’s – veel van die werken waren/zijn nog onbekend. Een ambitieus project brengt intussen al deze muziek uit op cd.

En nu verschijnen voor het eerst 2 cd’s tegelijk: Arie e Cantate per contralto en Musica Sacra per alto. Dat brengt de teller op 60 (!) cd’s – een kwalitatief hoogstaande verzameling met uitvoeringen door gespecialiseerde musici.

Neem nu de cd Musica Sacra – alweer een schot in de roos. De Franse contralto Delphine Galou neemt je al van bij het begin (Filiae maestae Jerusalem!) moeiteloos mee in het brede palet emoties dat Vivaldi in zijn religieuze werk legde. Wat een prachtige stem, wat een diepgang – mooi gedragen in lange melodische zinnen, vinnig en wendbaar in contrasterend snelle passages. De Accademia Bizantina munt uit in subtiel samenspel, een fijne orkestklank waar de luit en de barokgitaar nog zo heerlijk door klinken. Goed idee ook om tussen alle religieuze titels het orkest helemaal voluit te laten gaan in een toch wel weer verrassend virtuoos concerto voor viool, strijkers en continuo (RV582).

Een boeiende cd die geen seconde verveelt. Top!

- Els Van Hoof

Klara's oordeel