Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vivian Maier kleurt Foam

Vivian Maier kleurt FoamKunst & Cultuur

Foam zet Vivian Maier opnieuw in de spotlights, met de nieuwe expo Works in Color. De Amerikaanse fotografe werd na haar dood wereldberoemd door haar zwart-witfoto's, maar deze tentoonstelling toont kleurenfoto's van haar jaren in Chicago. Galeriehoudster Ingrid Deuss ging kijken: 'Vivian Maier is een ongelofelijk sterke straatfotografe, in zwart-wit én in kleur.'
© Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery NY

De foto’s in Works in Color tonen het straatbeeld van Chicago, - de stad waar Maier een groot deel van haar leven woonde - mensen, objecten, billboards en winkeletalages.

Vivian Maier fotografeerde gedurende haar hele leven naast haar werkzaamheden als kinderoppas. Ze werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden. Vandaag geldt ze als een van de belangrijkste fotografen van de 20e eeuw.

De fotografe werd voornamelijk bekend om haar zwart-witfoto’s. In de tentoonstelling zal echter een onbekender deel van haar oeuvre te zien zijn: ruim 60 kleurenfoto’s uit de periode 1956-1986. De foto's tonen het straatbeeld van Chicago, de stad waar Maier een groot deel van haar leven woonde. 'Ze weet op een bijzondere manier het dagdagelijkse leven te grijpen', vertelt Deuss. Toch is er een verschil met haar zwart-wit foto's. 'In deze expo zie je een andere Vivian Maier. Ze is een kleurenpoëet, ze zoekt naar beelden om kleuren samen te stellen. Je voelt een grotere verstilling in beelden.'

Deze tentoonstelling is het vervolgdeel op de expo Vivian Maier – Street Photographer uit 2014, waar haar zwart-wit fotografie te zien was in Foam. Vivian Mayer - Works in Color loopt nog tot 13 september 2020.

Herbeluister hier het gesprek met Ingrid Deuss over Vivian Maier in Espresso:

Ingrid Deuss over Vivian Maier - Works in Color in Foam

Alle info over de expo: foam.nl

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.