Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Volg de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello op Klara en Canvas

Volg de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello op Klara en CanvasBlijf verwonderd!

Na de uitgestelde editie van 2020 en die zonder publiek in 2021 kunnen we dit jaar opnieuw uitkijken naar een Koningin Elisabethwedstrijd die ten volle kan worden beleefd door de muzikanten én het publiek. Het wordt een feest voor alle fans van de cello, want dat unieke instrument met zijn warme timbre staat dit jaar centraal in het prestigieuze concours.

Bruno Vessiez

En dat is na 2017 nog maar de tweede keer. Van 9 mei tot 4 juni zullen de beste cellisten uit de hele wereld zich met elkaar meten in Brussel. Bij Klara, Canvas en VRT NU zitten de muziekliefhebbers op de eerste rij.

Van de 152 ingeschreven muzikanten (tussen 18 en 31 jaar oud) werden er 68 geselecteerd voor de eerste ronde: 20 vrouwen en 48 mannen met 26 verschillende nationaliteiten. Daarbij is er één Belgische (Stéphanie Huang) en verder onder meer vier Nederlanders, zeven Fransen, negen Duitsers, tien Koreanen en twaalf Amerikanen. Én ook vier Russen en één Oekraïner. Vandaag weten we in welke volgorde ze aantreden en op maandag 9 mei beginnen ze aan hun concours.

De Koningin Elisabethwedstrijd: alles op VRT NU

Wie werkelijk alles van de Koningin Elisabethwedstrijd wil zien, kan daarvoor vanaf 16 mei terecht bij VRT NU. Het mediaplatform van de VRT streamt op zijn speciale themapagina alle uitzendingen van Canvas en bewaart ze daar ook netjes. Daarnaast zijn er tal van extra’s: interviews, reportages, portretten van de finalisten, een documentaire over de beloftevolle cellist Sheku Kanneh-Mason, de muzikale 'outro's' door DeZes in de Canvas-uitzendingen tijdens de finaleweek, maar net zo goed de filmpjes van de sociale media van Klara en Canvas over de wedstrijd.

De presentatoren

Vorig jaar presenteerde maakte Nicole Van Opstal haar debuut als Klara-presentatrice van de Koningin Elisabethwedstrijd, toen nog samen met de afscheidnemende Lut Van der Eycken. Nu Lut met pensioen is, presenteert en modereert Nicole voor Klara de hele Koningin Elisabethwedstrijd, en tijdens de halve finale ook voor Canvas. En of ze ernaar uitkijkt: “Eindelijk kan de wedstrijd weer in volle glorie plaatsvinden! Jonge cellisten van over de hele wereld kunnen opnieuw hun passie delen, aangevuurd door een enthousiast publiek. Vooral dat laatste misten we vorig jaar, de aanmoedigingen, de spontane toejuichingen. De zalen zullen nu weer zinderen onder het oorverdovende applaus. Internationale wedstrijden zijn in deze verscheurde wereld niet evident, maar muziek kan hier haar verbindende kracht tonen over nationaliteiten heen.

Musicologe Nicole Van Opstal is al jaren een vertrouwde en deskundige radiostem bij Klara. Ze is een ervaren presentator van liveconcerten in het programma Klara Live en in het Klarafestival. Daarnaast presenteerde ze ook o.a. Boetiek Klassiek, het ochtendprogramma Klarawakker, Café Zimmermann en programma’s over oude muziek.

Eerste ronde

Tijdens de eerste ronde (9 tot 14 mei) worden de concerten zelf gestreamd op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vanaf de halve finale wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden op VRT NU, Klara, Klara.be, de Klara-app, Canvas en het kanaal van Ketnet.

Halve finale

Tijdens de halve finale in Flagey (16 tot 21 mei) werken Klara en Canvas nauw samen. Anders dan bij de vorige edities brengt Klara dit jaar naast de avondsessies ook de middagsessies live. Het neemt dan de Canvas-presentaties van Katelijne Boon over. Bij de avondsessies is het net andersom: dan neemt Canvas de Klara-presentatie van Nicole Van Opstal over. De middagsessies zijn te volgen op Canvas en de avondsessies op het kanaal van Ketnet. Katelijne en Nicole krijgen telkens het gezelschap van een eminente cellist.

Finaleweek

Voor de finaleweek (30 mei tot 4 juni) strijken Klara en Canvas neer in Bozar. Voor Klara geeft Nicole Van Opstal commentaar, samen met cellist Benjamin Glorieux en een wisselende tweede gast, eveneens een cellist. Bij Canvas is Katelijne Boon de host van de avondvullende liveshows met gasten en reportages. Clara De Decker gaat als vliegende reporter voor en achter de schermen op zoek naar boeiende mensen en weetjes over het verloop van de wedstrijd.

De KEW online en DeZes

Ook online brengt de VRT verslag uit over de Koningin Elisabethwedstrijd: niet alleen via VRT NU, Klara.be en de Klara-app, maar ook via de sociale media van Klara en Canvas. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor DeZes: ​ het panel van zes jonge cellisten die de wedstrijd volgen voor Klara en Canvas. Op hun Facebookpagina 'DeZes op de Koningin Elisabethwedstrijd' brengen ze algemene berichten, hoogstpersoonlijke indrukken en beoordelingen, posts over de wedstrijd en de cello als instrument, voorstellingen van de kandidaten, interviews, grappige filmpjes, enzovoort.

Maar ook op radio en televisie duiken DeZes geregeld op. Ze zitten midden in de leefwereld van de kandidaten van het concours, die hun leeftijdsgenoten zijn. ​ Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een eigenzinnige mening interviewen ze kandidaten en juryleden, vergelijken ze de kandidaten onderling en vellen ze hun eigen oordeel. Ze bieden ook een intrigerende blik achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het zijn echte ambassadeurs van de wedstrijd, vooral naar jongeren toe.

Dit zijn DeZes van 2022:

  • Jacob Van Durme (°2003) studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jeroen Reuling. ​ Hij kan niet zonder zijn cello: hij is er van in het begin geweest en zal altijd blijven.
  • Ceres Lauwers (°2001) studeert aan het Franstalige gedeelte van het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Marie Hallynck. ​ Voor haar is cello spelen zoals ademen. ​ Een houvast in zowel goede als slechte tijden.
  • Stanzi Cresens(°2002) studeert jazz-cello aan het KASK/Conservatorium van Gent bij Janos Bruneel. ​ Ze heeft een liefde-haatverhouding met haar cello: het ene moment houdt ze ervan en het andere moment kan ze hem door het raam smijten.
  • Gave Jehaes (°2001) studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Olsi Leka en daarnaast ook filosofie in Leuven. Voor haar is cello een symbiose tussen het gesproken woord en de rijke klankenwereld.
  • Merel Van Hemelryck (°2000) studeert cello aan Luca School of Arts in Leuven bij Geert De Bièvre. Haar cello is het verlengde van haar emoties en haar beste vriend.
  • Emiel Vertongen (°1999) studeert cello aan Luca School of Arts in Leuven bij Martijn Vink. Cello spelen werkt voor hem verbindend: de muzikale ervaring die je deelt met anderen, schept bijzondere banden.

De Koningin Elisabethwedstrijd

Presentatie: Katelijne Boon - Nicole van Opstal

Contact: via de reageerknop in de Klara-app