Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Volodos plays Brahms

Volodos plays BrahmsKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Arcadi Volodos. Label: Sony classical 88875130192.
Hoes van de Brahms-cd van Arcadi Volodos

Arcadi Volodos speelt Brahms

Programma: Johannes Brahms: Vier pianostukken op.76 – Drie intermezzi op.117 – Zes stukken voor piano op.118.

Brahms had al lang niets meer voor de piano geschreven, toen hij in 1878 aan zijn pianostukken op.76 begon. Vijftien jaren waren er al voorbij sinds zijn Paganini-variaties, en als we deze variaties even negeren, dan was de onderbreking nog veel langer, een kwarteeuw bijna, sinds de ballades op.10. Voor Arcadi Volodos vormen deze stukken een inleiding op de rijpe, nog meer intimistische werken. Zeker is ook dat je in deze pianostukken op.76 nog de invloed kan bespeuren van de muziek van Schumann en Chopin, een invloed die toch wel wegvalt in de latere werken.


In zijn op.117, gecomponeerd in 1892, verwerkt Brahms zijn gedachten in 3 intermezzi – de meest favoriete vorm van de laatste jaren: 18 van de 34 stukken dragen die titel! Dit zijn drie herfstige landschappen, die alle in halftinten oplichten, het clair-obscur waaraan Brahms op het eind van leven zo gehecht was. De zes Klavierstücke op.118 volgden een jaar later. Zij zijn samengesteld uit (opnieuw) vier intermezzi, een ballade en een romance.

De Russische pianist Arcadi Volodos is vooral bekend voor zijn verbluffende techniek en indrukwekkende virtuositeit. Zijn uitvoeringen van het werk van Liszt, Rachmaninov en van de transcripties van Horowitz worden wereldwijd geprezen. Dat beeld van de weergaloze en kolossale pianoleeuw werd ook door zijn platenfirma Sony classical bij zijn eerste cd-uitgaven dan ook handig uitgespeeld: Piano transcriptions (1997) en Volodos, Live at Carnegie Hall (1999). Maar in feite doe je Arcadi Volodos met zo’n imago alleen maar onrecht aan. Want de laatste jaren toonde hij overtuigend aan dat hij vooral houdt van de meest intimistische en discrete muziek. En in dat opzicht sluit dit Brahms-recital naadloos aan bij zijn vorige cd (uit 2013) met werk van de Catalaanse componist Federico Mompou.


En net als op die vorige cd toont Volodos zich opnieuw een meester van de kleur. Dat meesterschap groeit uit zijn vederlichte toucher, zijn perfect beheerste techniek en feilloze muzikale smaak. Poëzie wint het hier van glans, een subtiel timbre van virtuositeit. Door zijn bedachtzaam, mooi afgewerkt en natuurlijk vloeiend pianospel dringt hij moeiteloos door tot de diepzinnige wereld van de oude Brahms. Ook de opname, gemaakt in de Teldex-studio’s in Berlijn is perfect, en laat niets verloren gaan van al die wonderbaarlijke klanken die Arcadi Volodos hier tevoorschijn tovert.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel