Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vooruit met het leven!

Vooruit met het leven! Kunst & Cultuur

Vooruit met het leven is het motto van de nieuwe film ‘La vita davanti a sé’ op Netflix. Niemand minder dan Sophia Loren neemt de hoofdrol voor haar rekening.
Foto van de twee hoofdpersonages.

De film is een interpretatie van het boek 'La Vie devant soi', geschreven door Romain Gary in 1975.

Het verhaal gaat over een Holocaust-overlevende die een verbitterde straatjongen in huis neemt. De bejaarde Madame Rosa is een gepensioneerde prostituee die kinderen van andere prostituees opvangt bij haar thuis. Op een dag komt de kleine Momo bij haar terecht. Hij is een twaalfjarige jongen die geen ouders meer heeft. Om te overleven dealt hij drugs en steelt hij handtassen. Momo is eerst niet tevreden met zijn verblijf bij Madame Rosa. Maar de twee groeien uiteindelijk toch naar elkaar toe en wat volgt is een onverwachte vriendschap. 

Sophia Loren schittert in de hoofdrol. Ze is met haar 86 jaar nog steeds een mooie verschijning. Loren had eigenlijk al vaarwel gezegd tegen haar acteercarrière, maar haar zoon, Edoardo Ponti, is de regisseur van de film en toen hij vroeg om haar pensioen even on holt te zetten, kon ze niet weigeren. Filmkenner Lieven Trio: ‘Gelukkig maar, ze is een filmicoon. Ze geeft Madame Rosa veel pit, veel charisma. Het is een vrouw die van aanpakken weet en heel recht voor de raap kan zijn, maar tegelijk ook met dat enorme trauma van de Holocaust zit, dus ook heel kwetsbaar is. Ik vond haar heel goed!’

Maar het is niet Loren die met alle pluimen voor de goede acteerprestaties gaat lopen. Ook haar jongere tegenspeler Ibrahima Gueye levert een uitstekende prestatie. Hij is amper veertien jaar, maar speelt al met grote overtuiging. Trio: ‘Hij speelt zijn personage, dat kleine straatboefje, zonder al te veel sentiment. Hij maakt er echt een hard kereltje van, zeker geen heilige. Maar hij kan ook zeer ontroerend zijn. Een naam om te onthouden!’

Beluister hieronder het gesprek met Lieven Trio

Lieven Trio over 'La vita davanti a sé'

Bekijk hieronder de trailer.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.