Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrij en volmaakt met Mozart en Leif Ove Andsnes

Vrij en volmaakt met Mozart en Leif Ove AndsnesKlassieke muziek, CD

het eerste volume van een reeks van 2

Wie?

De Noorse pianist Leif Ove Andsnes, die ondertussen Abraham heeft gezien, stort zich op de composities van Mozart waarin het klavier een belangrijke rol speelt. Deel 1 van een tweeluik is nu beschikbaar. 

Wat?

Andsnes focust zich op een scharnierjaar in het leven van Mozart : 1785. Mozart is dan 29 en wordt een freelancer. En hij componeert het ene meesterwerk na het andere : de pianoconcerto's 20, 21 en 22, en het eerste pianokwartet. 

Waarom moet u dit horen? 

De vrijheid van het freelance-zijn ligt Mozart wel. Hij heeft de handen vrij om muziek te componeren ‘uit vrije wil’. Maar hij moet dat wel doen in een concurrentiële omgeving. Vandaag denken wij dat Mozart toen heer en meester was in het muziekleven, maar er waren nog andere componisten die geliefd waren bij het publiek. Salieri en Clementi bijvoorbeeld.

Andsnes bundelt de beste klaviermuziek van Mozart uit 1785 : concerto’s, een fantasie (solo-piano), een pianokwartet en ook begrafenismuziek voor de vrijmetselarij. Het is dus zeker niet het begin van een Mozart-integrale. Andsnes is geen integrale-man, maar wel iemand die keuzes maakt, en ook graag wat thematisch te werk gaat.

Samen met het Mahler Chamber Orchestra zorgt hij voor heel ontspannen, natuurlijke en warme uitvoeringen van deze fantastische muziek. Hij spitst zich niet toe op details, zoekt niet naar eigenaardigheden, er duiken geen vreemde accentueringen op, en hij plaatst zichzelf als solist nooit nodeloos op een verhoog. Het is echt samen-spel.

Dat lijkt eenvoudig en klinkt ook zo. Maar dat is het niet. Bij Mozart spreken de ‘weinige’ noten voor zichzelf. Dus grote ego’s kunnen hier niet veel mee beginnen, tenzij ze aan de essentie van Mozart voorbij gaan.

Andsnes IS muziek, IS respect en liefde voor de muziek. Dat maakt hem tot 1 van de grootste levende pianisten. En deze dubbel-cd tot de belevenis van een uitzonderlijke muzikaliteit.

Praktisch?

Mozart Momentum - 1785 met Leif Ove Andsnes (piano), Mahler Chamber Orchestra, Matthew Truscott (viool), Joel Hunter (altviool), Frank-Michael Guthmann (cello)

Sony 19439742462

Mark Janssens