Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrijdag 11 september is Klara 'Pärt Totaal'

Vrijdag 11 september is Klara 'Pärt Totaal'Blijf verwonderd!

Morgen, 11 september 2015, wordt de Estse componist Arvo Pärt 80 jaar. Voor Klara een uitgelezen gelegenheid om dieper in te gaan op het werk van de Estse componist die reduceert om tot de essentie te komen. Arvo Pärt hanteert een verstilde muziekstijl, muziek die statisch beweegt rond zorgvuldig uitgekozen noten, vaak spiritueel geïnspireerd.
© VRT rr

Vrijdag 11 september 2015 is Klara 'Pärt Totaal'

Muziek die overigens populair is bij documentaire- en filmmakers, maar ook veel Klara-luisteraars houden ervan. Klara maakt een totaalportret: de mens, de muziek, de impact ervan.

Is Pärt méér dan muziek? Dat is de hamvraag.

06.00 - 09.00 uur: Espresso

Cara Van der Auwera trekt het Pärt-verhaal op gang met een bijdrage van het Goeyvaerts Trio, dat een opname maakte van twee wiegenliedjes van Pärt, in supervisie van de componist zelf.

09.00 - 12.00 uur: met Werner Trio

In zijn boek Baltische Zielen maakt de Nederlandse schrijver Jan Brokken een historisch portret van Arvo Pärt. Werner Trio luistert mee.

12.00 – 14.00 uur met Chantal De Waele

Klinisch psycholoog en musicus Eric Van Leuven zoekt een verklaring voor het succes van Pärts muziek. Is componist en Zen-Boeddhist Luc De Winter is schatplichtig aan de muziek van Pärt? Hij heeft het vooral over muziek en spiritualiteit.

14.00 – 17.00 uur met Sander de Keere

Hoe kijken musicologen naar zijn werk? Maarten Beirens licht toe. Dirigenten Andrej Borejko en Daniël Reuss, componist Gya Kancheli en cellist Pieter Stas geven hun kijk op de zaak. Marc-Michael De Smet en zijn Aquarius Ensemble hebben al heel wat van Pärt uitgevoerd. Waarom? 

U kan deze afleveringen nog steeds herbeluisteren via de'herbeluister'-optie in de Klara-app of klik hier om de 4 delen via de site te herbeluisteren