Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrijdag: En als u nu onbewust een cultuurmarxist was? - download de podcast

Vrijdag: En als u nu onbewust een cultuurmarxist was? - download de podcastBlijf verwonderd!

Een nieuw spook zou door het westen waren: dat van het cultuurmarxisme. Volgens een ‘rechtse’, 'conservatieve' kritiek zouden media, politiek, academia ten prooi zijn gevallen aan het spook. Download de integrale uitzending ondertussen als podcast.

Vrijdag: En als u nu onbewust een cultuurmarxist was?

Waar hebben we het eigenlijk over? Werner Trio bespreekt het met twee opkomende historici: Sid Lukkassen ('Avondland en Identiteit', Aspekt) en Anton Jäger (doctorandus aan de Universiteit van Cambridge. Hij werkt aan een dissertatie over de geschiedenis van het Europese populisme). Voorts houdt cultuurfilosoof Lieven de Cauter een korte apologie voor de Frankfurter Schule, die de mars door de instellingen van het cultuurmarxistische denken in gang zou hebben gezet. En Eric C. Hendriks (tot voor kort postdoc socioloog aan de Universiteit van Bejing) trekt parallellen tussen het cultuurmarxitische regiem en de Culturele Revolutie van Mao.

Deze aflevering is tot en met donderdag 11 oktober 2018 herbeluisterbaar via klara.be en de Klara-app én is ook beschikbaar via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en RSS. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Vrijdag - podcast -Vrijdag 14 september 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Vrijdag

Het duidingsprogramma van Klara: de zender blijft op zijn eigen kritische manier kijken naar de maatschappelijke, socio-economische en culturele actualiteit. Vrijdag voegt onbelichte perspectieven toe aan belangrijke debatten van de afgelopen week.

Annemie Peeters, die op Radio 1 vele luisteraars beroert met haar project 'fifty-fifty', presenteert vanaf 22 maart het programma Vrijdag op Klara. Door de afwezigheid van presentator Werner Trio werd het programma sinds december niet meer uitgezonden. In afwachting van zijn terugkeer neemt Radio 1-collega Annemie Peeters de presentatie over. In Vrijdag bevraagt ze elke week denkers, wetenschappers en journalisten over hun expertise en neemt samen met hen de actualiteit onder de loep. 

Presentatie: Werner Trio / Annemie Peeters

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via vrijdag@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Vrijdag kan ook elke week gratis gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.