Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrijdag: Hitlers 'Strijd' en onze tijd - download de podcast

Vrijdag: Hitlers 'Strijd' en onze tijd - download de podcastBlijf verwonderd!

Op vrijdag 7 september lanceerde Werner Trio Klara's nieuwe duidingsprogramma 'Vrijdag'. Hij zette meteen de toon met een bespreking van de eerste kritische vertaling naar het Nederlands van Adolf Hitlers 'Mein Kampf': 'Mijn Strijd' (uitgeverij Prometheus). Dat deed hij o.a. met Christophe Busch (holocaustspecialist, directeur Museum Kazerne Dossin) en Willem Melching (historicus, Duitslandspecialist Universiteit van Amsterdam).. Ondertussen is de uitzending al beschikbaar als podcast.
© Uitgeverij Prometheus

De achterflap van het boek ''Mijn Strijd'

Nadat de auteursrechten op ‘Mein Kampf’ vervielen, verscheen in 2016 een Duitse wetenschappelijke uitgave van het uitgebreide nazi-pamflet. Daarin werd de tekst omsingeld door een notenapparaat, een soort cordon sanitaire om Hitlers ideeën historisch te duiden, en de talloze mythen en leugens in het geschrift te ontmaskeren.

Nu ligt een Nederlandse vertaling van deze Duitse uitgave in de winkel, zij het met veel minder voetnoten. Inleider en redacteur van de voetnoten Willem Melchingkomt toelichting geven in ‘Vrijdag’. Holocaustspecialist Christophe Buschgeeft repliek. We nemen ook contact op met vertegenwoordigers van de Joodse en Islamitische gemeenschap: kan het, zo’n giftige en historisch beladen tekst zomaar op de markt gooien?

Deze aflevering is tot en met donderdag 4 oktober 2018 herbeluisterbaar via klara.be en de Klara-app én is ook beschikbaar via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en RSS. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.

Vrijdag - podcast - Vrijdag 07 september 2018
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Vrijdag

Het duidingsprogramma van Klara: de zender blijft op zijn eigen kritische manier kijken naar de maatschappelijke, socio-economische en culturele actualiteit. Vrijdag voegt onbelichte perspectieven toe aan belangrijke debatten van de afgelopen week.

Annemie Peeters, die op Radio 1 vele luisteraars beroert met haar project 'fifty-fifty', presenteert vanaf 22 maart het programma Vrijdag op Klara. Door de afwezigheid van presentator Werner Trio werd het programma sinds december niet meer uitgezonden. In afwachting van zijn terugkeer neemt Radio 1-collega Annemie Peeters de presentatie over. In Vrijdag bevraagt ze elke week denkers, wetenschappers en journalisten over hun expertise en neemt samen met hen de actualiteit onder de loep. 

Presentatie: Werner Trio / Annemie Peeters

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via vrijdag@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Vrijdag kan ook elke week gratis gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.