Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
VRK scoort op YouTube

VRK scoort op YouTubeKunst & Cultuur

Het gebeurt niet elke dag dat een Vlaamse klassieke opname meer dan 7 miljoen hits scoort op YouTube. En toch is het zover.
© Vlaams Radiokoor

Het filmpje haalde ondertussen meer dan zeven miljoen views.

In 2015 zette het Vlaams Radiokoor een live-opname het Agnus Dei van de Amerikaanse componist Samuel Barber online. Begin 2018 was het al een kleine hit. Maar tijdens de lockdown vonden nog veel meer mensen troost bij deze ontroerende muziek. Barber werkte in 1967 zijn eigen Adagio for Strings om tot deze koormuziek en gebruikte hiervoor een Bijbeltekst over het Lam Gods.

Het Vlaams Radiokoor is zelf verrast door het succes, dat zegt Véronique Bossaert, hoofd marketing en communicatie: ‘Deze video is een van de weinige professionele opnames van het bekende werk van Barber. Heel wat mensen die naar het stuk op zoek gaan, komen dus automatisch bij onze opname terecht. We merken dat het grootste deel van de kijkers Amerikanen zijn, gevolgd door Fransen en Britten. Maar we krijgen reacties, mails en brieven van mensen over de hele wereld die vragen of ze ons stuk mogen gebruiken voor familiale aangelegenheden. Het is duidelijk dat dit werk, en onze interpretatie ervan, veel emoties losmaakt bij de mensen. Muziek, en zeker klassieke muziek, heeft de kracht om troost te bieden in moeilijke tijden.’ 

Meten is weten, zeker in digitale tijden. Uit het klikgedrag van de YoutTube-gebruikers kan je veel afleiden. Het Agnus Dei van het VRK bereikt jong en oud, man en vrouw. Zo’n 70% van de kijkers zijn ouder dan 45 en voornamelijk mannen. Dat heeft volgens het VRK misschien te maken met de Amerikaanse Vietnamfilm Platoon. In 1986 gebruikte regisseur Oliver Stone het oorspronkelijke Adagio for Strings als soundtrack voor zijn film.

Bekijk hieronder het filmpje van het Vlaams Radiokoor met Agnus Dei van Samuel Barber.

Beluister hieronder het Adagio for Strings.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.