Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrouwelijke avonturiers: Gertrude Bell

Vrouwelijke avonturiers: Gertrude BellBlijf verwonderd!

Greet Van Thienen heeft het een hele zomer lang, tijdens Belmondo op zaterdagochtend, over vrouwelijke avonturiers. Deze week duikt ze in de reisherinneringen van Gertrude Bell, een Britse archeologe die een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de staat Irak.
© VRT rr

Gertrude Bell

Zaterdag 4 augustus - aflevering 5: Gertrude Bell (1868-1926) - Midden Oosten, Arabië

Hyper intelligent. Archeoloog, linguist en bergbeklimmer. Ze was de eerste vrouw die een graad in de moderne geschiedenis behaalde in Oxford. En werd later hevig besmet door de reismicrobe. Dat begon in de Alpen en het stuurde haar naar het Midden Oosten, waar ze zich in de archeologie en de politiek smeet.

Weinigen van haar tijd kenden Syrië, Irak, Turkije zo grondig als zij. Gedurende en na WOI was ze politiek adviseur van Koning Faisal, en ze speelde een belangrijke rol in het oprichten vd staat Irak, en zo ook in de Britse buitenlandse politiek. 

U kan deze aflevering via de audiospeler hieronder herbeluisteren

Belmondo - Vrouwelijke avonturiers: Gertrude Bell

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.