Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrouwelijke avonturiers: Mary Kingsley

Vrouwelijke avonturiers: Mary KingsleyBlijf verwonderd!

Greet Van Thienen heeft het een hele zomer lang, tijdens Belmondo op zaterdagochtend, over vrouwelijke avonturiers. Deze week duikt ze in de reisherinneringen van Mary Kingsley, die in de 19de eeuw naar Afrika trok.
© VRT rr

Mary Kingsley

Zaterdag 18 augustus - aflevering 7: Mary Kingsley (1862-1900) - Afrika

Reisde onbeschermd door Afrika in een tijd dat respectabele vrouwen niet eens in hun eentje op straat mochten komen. Ze sloeg een krokodil met haar peddel de kano uit en de dikke stof van haar lange rok redde haar toen ze in een diep gat met scherpe staken viel. Had de diepgravende interesse vd antropoloog. Verdedigde de polygamie en prees de deugden van de kannibalen.
Kwam op voor de rechten van de inheemse bevolking.

Een tijdgenote: “met haar blauwe ogen, haar grappige mond en een middenscheiding in het haar, zag ze er van alle mensen die ik ooit heb gezien het minst uit als een ontdekkingsreiziger. Haar verstand was mannelijk in zijn kracht en brede visie, (..) ze was verreweg de meest amusante persoon die ik ooit heb ontmoet.”

Stierf aan tyfus, opgelopen in een kamp voor krijgsgevangen Boeren in Simonstown, Zuid-Afrika, waar ze de zieken verzorgde.

U kan de rubriek herbeluisteren via onderstaande audiospeler

Belmondo - Vrouwelijke avonturiers: Mary Kingsley

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.